Dimitrie Onciul – „omul legilor, legămintelor şi legăturilor”

17 03 2023 O 2

Ilustrul fiu al Bucovinei, istoricul şi academicianul, Dimitrie Onciul, s-a născut la 26 octombrie/ 7 noiembrie 1856 şi a decedat la 20 martie 1923. Aceste date sunt urmate de două localităţi – Straja, sat pitoresc de la poalele Carpaţilor Bucovineni, unde Dimitrie Onciul a văzut lumina zilei, şi Cernăuţi, capitala istorică a Ţării Fagilor, unde savantul îşi doarme somnul de veci. Cu prilejul centenarului de la moartea lui Dimitrie Onciul,  Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a iniţiat o serie de acţiuni la Straja şi Cernăuţi.

17 03 2023 O 1

Vestitul om de ştiinţă român, Vasile Pârvan, l-a caracterizat pe Dimitrie Onciul ca „omul legilor, legămintelor și legăturilor. El a fost înlănțuitorul: s-a înlănțuit pe sine și pe alții în ceea ce era ordine prealabilă, poruncă legală a oamenilor, desfășurare minuțioasă a logicei, determinismul absolut al metodei… Vor trece secole și numele lui va fi legat mereu de povestea epică a luptei cu taina cea mare a istoriei noastre“.

17 03 2023 O 3

Dimitrie Onciul a studiat la Universitatea din Cernăuţi şi la Universitatea din Viena. A fost profesor la Universitatea din Bucureşti şi director al Arhivelor Statului, a fost primul preşedinte al Comisiei consultative heraldice. A întemeiat şcoala critică în istoriografia românească. S-a ocupat de problema originii românilor, demonstrând argumentat formarea poporului român pe o arie întinsă de ambele părţi ale Dunării şi respingând teoria migraţiunii medievale a românilor din Peninsula Balcanică şi a demonstrat, pe bază de documente, că formarea statelor feudale româneşti a fost o firească urmare a dezvoltării vechilor formaţiuni politice locale, combătând teoria neştiinţifică a „descălecatului”.

17 03 2023 O 4

Cercetările lui Dimitrie Onciul privind continuitatea populației române în Dacia, etnogeneza românilor și afirmarea identității lor statale sunt dintre cele mai temeinice realizări ale istoriografiei româneşti din trecut.  În întreaga sa viață, Dimitrie Onciul a slujit cu devotament un crez: „Numai din adevăr naște adevărata iubire de neam și țară“.

17 03 2023 O 5 a

În aceste zile de comemorare a lui Dimitrie Onciul Straja şi Cernăuţiul sunt mai aproape spiritualiceşte. La fel ca şi aceste imagini din locurile care i-au fost atât de scumpe şi dragi istoricului şi academicianului Dimitrie Onciul.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий