Din 16 ianuarie limba ucraineană devine obligatorie în domeniul serviciilor. Amenzi usturătoare pentru nerespectarea legii

limba

Legea „Cu privire la asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat a  fost adoptată 2019, documentul prevăzând utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile de activitate. Potrivit legii, începând cu 16 inuarie 2021 în Ucraina limba ucraineană devine obligatorie în domeniul serviciilor. Doar la solicitarea clientului, acesta doate obține informații și servicii într-o altă limbă.

Dacă această cerință nu este repsectată, încălcările pot fi stabilite  prin înregistrări audio, video, confirmare scrisă a martorilor sau prin alte mijloace. Pentru astfel de infracțiuni sunt prevăzute amenzi între 5000 și 6.800 de grivne (aproximativ 200 euro).

De precizat că legea Ucrainei „Privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” a fost adoptată în 2019 cu votul a 278 de deputați.  Legea extinde cotele de utilizare a limbii ucrainene  în sfera serviciilor, inclusiv în sectorul privat, introduce certificate de stăpânire a limbii ucrainene pentru funcţionarii publici, precum şi amenzi pentru încălcarea dispoziţiilor noii legi. Documentul nu se referă la utilizarea limbii în cadru privat şi religios.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий