Din cauza unor neînțelegeri, cabinetele stomatologice rurale din regiunea Cernăuți, riscă să fie închise

1455203530_micro7

Reforma descentralizării puterii de stat și creării comunităţilor teritoriale unite în regiunea Cernăuți a generat brusc o nouă problemă. Din cauza unor neînțelegeri, cabinetele stomatologice de stat din mediul rural, aflate pe teritoriul comunităților teritoriale unite, riscă să fie închise.

Potrivit lui Valentin Priscu, medicului-șef al Clinicii stomatologice regionale Cernăuți, problema a apărut după ce conducerea comunităților unite a încercat să-i impună pe medicii-stomatologi locali, să încheie un contract de închiriere a spațiului în care aceștia își câștigă bucățica de pâine, adică a cabinetelor stomatologice care sunt situate în ambulatoriile sătești. Mai mult decât atât, costul lunar de închiriere ar ajunge de la 1.500 până la 2.500 de grivne.

Valentin Priscu spune că semnarea unui astfel de contrat este complet ilegal, deoarece stomatologii care activează în cadrul ambulatoriilor rurale sunt angajații oficiali ai spitalelor raionale centrale și nu sunt întreprinzători privați.

În anul 2013, în urma reorganizării ambulatoriilor și a punctelor de asistență medicală de urgenţă din localitățile rurale, pentru a evita concedierile în masă, s-a decis reangajarea medicilor-stomatologi de la sate pe lista personalului lucrătorilor spitalelor raionale. În același timp, pentru o taxă nominală, aceștia au devenit arendași formali ai spațiilor cabinetelor stomatologice din cadrul reorganizatelor ambulatorii de practică generală a medicinei de familie. Astfel, au fost create filialele îndepărtate ale secțiilor de stomatologie a spitalelor raional din regiune, care în continuare au oferit populației îngrijire medico-dentară.

Medicului-șef al Clinicii stomatologice regionale spune că comunitățile teritoriale unite ar trebuie să încheie un astfel de contrat cu spitalele raioane și în niciun caz cu medicii-stomatologi. Priscu este de părere că din cauza „subfinanțării cronice”, conducerea spitalelor nu va fi interesată să acopere eventualele cheltuieli suplimentare. Drept urmare, există o amenințare semnificativă privind închiderea cabinetelor stomatologice din mediul rural.

Lasă un răspuns