Din cauza unui incendiu de pădure din apropiere de Cernobyl se semnalează o creştere a nivelului de radioactivitate

2487608

Din cauza incendiului de pădure din apropiere de Cernobyl se semnalează o creștere a nivelului de radioactivitate.

„Avem veşti proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului”, a precizat pe Facebook Egor Firsov, șeful Serviciul de Inspecţie Ecologică al Ucrainei.

El şi-a însoţit mesajul cu o înregistrare video care arată un detector Geiger ce afişa un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decât normalul.

Acesta a subliniat că flăcările au cuprins peste 100 de hectare în parcela forestieră situată în jurul centralei, la o sută de kilometri nord de capitala Kiev.

Într-o primă fază, serviciile de urgenţă au dat asigurări duminică asupra faptului că nu există un nivel mai mare de radioactivitate, după ce totuşi sâmbătă au spus că s-au confruntat cu „dificultăţi” în eforturile lor de a stăpâni focul din cauza creşterii radioactivităţii în unele locuri.

Autorităţile au dat asigurări că localităţile din apropiere nu sunt în pericol.

Două avioane, un elicopter şi o sută de pompieri au fost mobilizaţi pentru a lupta împotriva incendiului.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobâl a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa. După dezastru, autorităţile au evacuat sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătraţi, a rămas abandonată.

Добавить комментарий