Din TOP-ul de știri

12 08 2020 LC site TOP FOTO

 

Dacă în timpul recentei vizite la Cernăuți  Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, n-ar fi alergat dimineața prin Parcul central „Taras Șevcenko”, n-ar fi știut de starea deplorabilă a pistelor special amenajate pentru amatorii de sport. El s-a adresat șefului ARS Cernăuți, Serghii Osaciuk, cu propunerea să organizeze repararea pistelor pentru alergări, iar alături de ele să fie create și piste pentru bicicliști.

***

Nu pentru toți Biblia este o carte sfântă. Sunt și de acei, care o apreciază numai din punct de vedere comercial, mai ales când este vorba de o ediție rară a Sfintelor Scripturi. Un locuitor din regiunea Cernăuți, care a trecut frontiera vamală la Punctul de trecere „Porubne-Siret”, a încercat  să ascundă de ochii vigilenți ai vameșilor o Biblie veche în limba slavonă, tipărită în 1874, într-o valiză cu documente. El ținea calea la volanul propriului microbuz spre  Italia.

***

Deși regiunea Cernăuți este preponderent agrară, sunt reduse și simplificate organele administrative pentru dezvoltarea agroindustrială. În unele raioane ele în genere lipsesc, iar în structura Administrației Regionale de Stat au intervenit schimbări serioase. Departamentul pentru dezvoltarea agroindustrială a fost transformat în direcție, cu reducerea evidentă a statelor. Din 25 de colaboratori au rămas 18. De asemenea, au fost reduse statele în Departamentul Învățământ și Știință – cu trei unități, în Departamentul Ocrotirea Sănătății – cu 8 unități și în Direcția Ecologie și Resurse Naturale – cu 2 unități.

***

În regiunea Cernăuți continuă dotarea tehnică a segmentului frontierei cu România, aflat în responsabilitatea Detașamentului de grăniceri din Cernăuți (foto). După cum a menționat în contul său de pe Facebook șeful ARS Cernăuți, Serghii Osaciuk, aceasta va constitui o piedică serioasă pentru contrabanda cu țigări. Este o înțelegere a serviciilor de frontieră din Ucraina și România, care recent au discutat la Cernăuți măsurile eficiente de luptă împotriva contrabandei cu țigări la frontiera cu UE.

***

La Kiev se desfășoară Expoziția Agrară  Internațională „Agro-2020”. La ea participă 1.300 companii din 15 țări ale lumii. Regiunea Cernăuți a prezentat producția a 30 de întreprinderi agricole și ale industriei alimentare. Ministrul Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii al Ucrainei, Igor Petrașko, a apreciat în deosebi nucile din Bucovina.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

 

Lasă un răspuns