Din TOP-ul știrilor

14 08 2020 LC site TOP

 

Pe timpuri, în satul Cerlena, raionul Noua Suliță, era unul dintre cele mai bune spitale de sector din regiune. În urma reformei sistemului de ocrotire a sănătății toate spitalele de sector din localitățile sătești s-au transformat în ambulatorii de practică generală și medicină de familie. Pentru a aduce starea vechii clădiri a instituției sanitare din Cerlena la condițiile actuale, aici sunt în toi reparațiile capitale. A fost înlocuit acoperișul, schimbate ușile și ferestrele, căptușiți pereții. Un aspect modern a căpătat și interiorul ambulatoriului. Din Bugetul de stat și cel local au fost folosite în acest scop 1,5 milioane grivne. La dispoziția medicilor din Cerlena a fost pus și un automobil nou „Renault Duster”.

***

În regiunea Cernăuți se apropie de sfârșit secerișul. Masivul de culturi cerealiere timpurii ocupă 63,3 mii hectare, pe 90 la sută din această suprafață holdele au fost treierate. S-au obținut 223 mii tone de cereale, recolta medie fiind de 3,9 tone la hectar. Recolta globală de cereale timpurii va fi de circa 230 mii tone, la nivelul pronosticărilor, dar ceva mai mică decât cea din anul trecut.

***

La Cernăuți, pe strada Komarov, 17, o femeie bătrână și bolnavă a fost alungată din propriul apartament. Bătrânica a înnoptat trei zile pe trepte. Stătea la ușa apartamentului de la etajul cinci și plângea cu lacrimi amare, care se prelungeau pe fața vânătă de loviturile pe care i le-a aplicat propria fiică.  Aceasta, trecând în decursul zilei pe lângă mama ei, nu-i atrăgea nici o atenție,  în schimb unii vecini mai inimoși i-au adus o plapumă și au chemat poliția. Anume datorită insistenței oamenilor și a poliției, doamna Gheorghina (foto) a fost cazată la pensionatul „Poli clinics grup”, condus de Daniel Ghemusov. Acesta s-a învoit pe loc s-o primească pe bătrână la pensionat. Reiese că oamenii străini au compătimit-o mai mult, decât propria fiică și nepot.

***

Sondajele de opinie efectuate în prima decadă a lunii iulie anul curent, întreprinse de Centrul „Razumkov” al Fondului „Inițiative democratice”  „Ilko Kuceriv” din capitală atestă că 35,3 la sută dintre respondenți au afirmat că au plătit medicilor în plus pentru serviciile medicale primite, 19,1 la sită sunt de părerea că  pacienții trebuie neapărat să le dea mită medicilor, altfel nu vor fi tratați așa cum se cuvine.

***

În toamna acestui an vor avea loc aplicațiile ucraineano-române „Riverine-2020” cu scopul ridicării nivelului de interacțiune între flotele maritime ale Ucrainei și României. Aplicațiile din acest an, ca și cele precedente, se vor desfășura în conformitate cu standardele NATO. Pentru prima dată aplicațiile „Riverine” s-au desfășurat în anul 2018.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Lasă un răspuns