Din topul ştirilor

23  09 2020 LC site TOP 1

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, consideră că există şanse reale privind adoptarea în Ucraina a legislaţiei, care ar reglementa chestiunile referitoare la cetăţenia dublă. La conferinţa de presă de la Ujgorod, susţinută împreună cu omologul său ungar, şeful diplomaţiei ucrainene a subliniat: „Chestiunea cetăţeniei duble este pentru noi mai largă decât pentru ungurii din Ucraina… Răspunsul la această întrebare este următorul: există şanse reale”, scrie „Dzerkalo tyjnia”.

***

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat că faţă de întâlnirea Preşedintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenski, cu Premierul Ungariei, Victor Orban, trebuie să existe o atitudine serioasă. Întâlnirea trebuie să aibă un anumit conţinut. La briefingul comun cu ministrul ucrainean de Externe, Péter Szijjártó a subliniat: „Mai întâi trebuie să ajungem la o înţelegere prealabilă în relaţiile de bună vecinătate, iar pentru aceasta sunt foarte importante rezultatele şedinţelor comisiei, despre care a spus domnul Kuleba. Dacă aceste şedinţe vor fi rezultative, ne vom putea înţelege în ceea ce priveşte întâlnirea liderilor ambelor ţări”.

Se prevede ca în cadrul întâlnirii lui Volodymyr Zelenski cu Victor Orban să fie soluţionată chestiunea lingvistică prin semnarea unui memorandum, a comunicat RBK-Ucraina.

***

A doua zi la rând în spitalele din regiunea Cernăuţi au fost internate 66 de persoane, testate pozitiv cu coronavirus sau suspectate de această boală. În momentul de faţă la instituţiile sanitare din ţinut se află 63 de pacienţi în stare gravă, inclusiv 45 – în secţiile de  reanimare. La 170 de pacienţi este aplicată terapia cu oxigen. De la începutul pandemiei şi până în prezent în regiunea Cernăuţi au fost înregistrate 6.244 de cazuri de îmbolnăvire de coronavirus.

***

Cu un an în urmă populaţia Ucrainei constituia 41 milioane 900 mii de persoane. Timp de un an ea s-a redus cu 250 mii persoane, scrie Znaj.ua. Între factorii principali ai reducerii populaţiei este prevalarea mortalităţii asupra natalităţii. În prezent la 100 de decese revin 63 de naşteri. Mai adăugăm aici şi migraţia braţelor de muncă.

Naţiunea ucraineană continuă să îmbătrânească. În anul 1991 oamenii care au depăşit vârsta de 60 de ani constituiau 18,7 la sută din numărul populaţiei. În momentul de faţă acest indice este de 23,9 la sută. Este o tendinţă caracteristică şi pentru majoritatea ţărilor europene, care se explică prin creşterea duratei vieţii.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий