Din topul ştirilor

24 09 2020 LC site TOP 2

Ucraina face tot posibilul pentru a menţine dialogul cu Rusia, ca subiect al procesului de la Minsk, însă nu se lasă atrasă la şantaj. Despre aceasta a declarat la Bratislava, unde se află în vizită, Preşedintele Volodymyr Zelenski, citat de „RBK Ucraina”. „Ucraina nu se lasă şantajată. Vede acest lucru şi UE, şi Rusia, noi însă găsim un echilibru pentru desfăşurarea şedinţelor Grupului de contact trilateral şi pentru un dialog echilibrat cu Rusia, ca subiect al procesului de la Minsk. El este firav, nestabil. Dar noi facem tot posibilul ca acest dialog să existe”, a accentuat şeful statului. Rezultatul acestor negocieri este regimul complicat de încetare a focului, a subliniat Volodymyr Zelenski.

***

Potrivit datelor oamenilor de ştiinţă, în Ucraina 70 la sută din masivul pentru culturile cerealiere de toamnă nu este pregătit pentru însămânţări – în sol lipseşte cantitatea suficientă de umiditate. Începutul semănatului cerealierelor de toamnă poate fi amânat până în octombrie. În unele raioane ale ţării timpul uscat se menţine deja 6-12 decade. Aceste condiţii nefavorabile pentru semănatul culturilor cerealiere de toamnă pot duce la aceea că plantele vor încheia perioada de vegetaţie de toamnă în fazele începătoare ale dezvoltării, ceea ce este un impact pentru recolta din anul viitor.

***

În perioada 24-26 septembrie se desfăşoară festivalul online consacrat centenarului naşterii poetului Paul Celan. În cadrul festivalului vor fi prezentate două lecţii despre viaţa şi creaţia lui Paul Celan, se va desfăşura masa rotundă cu tema „Paul Celan în contextul policultural”, va fi demonstrat filmul documentar „Întoarcerea lui Paul Celan”, vor avea loc lecturi poetice şi inaugurarea expoziţiei virtuale cu prezentarea catalogului de ilustraţii la creaţiile marelui poet.

Paul Celan s-a născut în anul 1920, într-o familie de evrei, care vorbeau limba germană. Pe Paul Celan îl consideră drept poet al lor şi evreii, şi nemţii, şi francezii (el a trăit în Franţa), şi românii (a scris versuri şi în română), şi austriecii, şi ucrainenii. Indiscutabil este faptul că Paul Celan reprezintă poezia europeană de la mijlocul secolului al XX-lea.

***

Astăzi la Complexul Instructiv-Educativ din Marşinţi, raionul Noua Suliţă, a început procesul de învăţământ în grupele de preşcolari. În ajun la instituţia de învăţământ din Marşinţi a fost deschisă o încăpere pentru 24 de preşcolari. Este o grupă suplimentară. Directoarea Complexului Instructiv-Educativ de la Marşinţi, Rodica Galac, a subliniat că aceasta va contribui la o pregătire mai bună a copiilor pentru şcoală. Reparaţiile au fost finanţate din bugetul Comunităţii Teritorial Unite Noua Suliţă, iar la amenajarea încăperii au contribuit sponsorii – preşedintele Gospodăriei agricole „Spicul de Aur”, Ştefan Gligor, fermierii locali Alexei Cherţoia şi Anatolie Rotaru, notează „Raion.info. Noua Suliţă”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий