Din topul ştirilor

26 09 2020 LC site TOP 3

La 26 septembrie, în Ucraina a fost zi de doliu în legătură cu catastrofa avionului militar de transport An-26, care s-a prăbuşit în ajun seara, lângă Ciuguevo, regiunea Harkiv. În rezultatul incendiului, care a cuprins avionul, şi-au pierdut viaţa 25 de persoane, majoritatea fiind cursanţi ai Universităţii Forţelor Aeriene din Harkiv. Printre aceştia a fost şi fiul lui Igor Skacikov, membrul echipajului avionului Il-76,  doborât de terorişti în anul 2014 lângă Lugansk. La bordul acestui avion urma să fie şi cursantul Oleksandr Harcenko.  În ultimul moment i s-a interzis să zboare, a comunicat pe contul său de pe Facebook Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei.

***

În ajun a fost publicat raportul Înaltului reprezentant pentru politica externă şi politica securităţii, Josep Borrell, în rezultatul vizitei sale în Ucraina. Iar astăzi la UE s-a decis să fie introdusă o corectură în material şi să fie înlăturată de acolo propoziţia, în care se spunea că Ucraina nu trebuie să considere Uniunea Europeană drept un bancomat, a comunicat „Evropeiska pravda”. Redactarea a fost confirmată de şi de Guvernul UE. În rest, textul a rămas fără schimbări.

Vom menţiona că la 22 septembrie a avut loc prima vizită în Ucraina a Înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afacerile externe şi politica securităţii, Josep Borrell. În timpul întâlnirilor el a declarat despre importanţa independenţei instituţiilor anticorupţie ucrainene şi reformei judiciare.

***

În ziua de ieri, în regiunea Cernăuţi au fost fixate 166 de noi cazuri de îmbolnăvire de coronavirus, comunică ARS Cernăuţi. Cele mai multe îmbolnăviri au fost înregistrate în oraşul Cernăuţi – 68, în raioanele Hotin – 26, Chiţmani – 22, Vijniţa – 14, Hliboca – 13, Zastavna – 8, Secureni – 5, Noua Suliţă – 4, Herţa şi Putila – câte 2, Storojineţ şi Chelmenţi – câte 1. În total, în perioada de pandemie au fost infectaţi cu coronavirus 13.902 de locuitori ai regiunii Cernăuţi, 7.903 persoane s-au tratat, iar 353 au decedat.

***

La Valea Cosminului, cu eforturile Comunităţii Teritorial Unite Voloca, raionul Hliboca, a fost deschis un teren de joacă pentru preşcolari. La festivitate au participat primarul Valentin Glopina, precum şi deputaţi în Consiliul sătesc. Părinţii şi lucrătorii instituţiei preşcolare au mulţumit pentru un asemenea cadou aşteptat de copii.

***

Astăzi la Gimnaziul din Boian a fost deschis terenul sportiv cu gazon artificial. Acest obiectiv a figurat în Programul Preşedintelui Ucrainei „Marea construcţie”, scrie ediţia online „Raion.info. Noua Suliţă”. Mijloacele financiare au fost alocate din bugetul raional. Şi-au adus contribuţia şi sponsorii. La sărbătoarea sportivă au participat şeful ARS Noua Suliţă, Oleg Melniciuc, maestrul emerit al sportului, campionul Europei şi mondial la atletică uşoară, Ivan Gheşko, deputatul Consiliului Regional, Ion Semeniuc, primarul satului Gheorghe Demenciuc, şefa Secţiei raionale de învăţământ, Angela Dovganiuc, şi, evident, directoarea Gimnaziului, Svetlana Hauca.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий