Din topul ştirilor

25 10 2020 LC TOP 1

La 25 octombrie în Ucraina s-au desfăşurat alegerile locale. Potrivit datelor Organizaţiei publice OPORA, la un mandat de deputat pretind 9 candidaţi. În consiliile locale sunt 25.852 de locuri, pentru care au luptat 227.942 de candidaţi în deputaţi. Dar, iată, prezenţa la urne a lăsat de dorit. Una din cauze poate fi regimul de carantină. În oraşul Cernăuţi s-au prezentat la urne peste 22 la sută din numărul alegătorilor incluşi în liste. În satele regiunii nivelul participării la votare a fost ceva mai înalt – circa 30 la sută. Potrivit rezultatelor exit poll-urilor, în turul doi al alegerilor primarului oraşului Cernăuţi au ieşit Roman Kliciuk şi Vitali Mihailişin.

***

În regiunea Cernăuţi, în ziua de ieri au fost înregistrate 289 de noi cazuri de îmbolnăvire de COVID-19. În total, în perioada de pandemie s-au infectat cu coronavirus 19.405 persoane, a notat pe contul său de pe Facebook şeful ARS Cernăuţi, Serghii Osaciuk. În ajun s-au tratat de coronavirus 75 de persoane, iar în decursul întregii perioade de pandemie – 9.937 de persoane.

În data de 24 octombrie în Ucraina au fost fixate 7.014 noi cazuri de îmbolnăvire de  COVID-19.

***

Direcţia principală de statistică în regiunea Cernăuţi a comunicat că la data de 1 septembrie anul curent populaţia Cernăuţiului era de 266 mii persoane, cu 1.081 de persoane mai puţin decât la începutul anului. În perioada ianuarie-august s-au născut 1.228 de copii, cu 206 mai puţin decât în perioada analogică a anului trecut. Numărul persoanelor decedate e de 1.821, cu 4 persoane mai mult decât în primele opt luni ale anului 2019.

La 1 septembrie anul curent populaţia regiunii Cernăuţi era de 898,6 mii persoane, cu 3.014 persoane mai puţin decât la începutul anului. S-au născut 5.309 copii, cu 337 copii mai puţin decât în perioada analogică a anului trecut, iar au decedat 7.891 persoane, cu 314 mai mult decât în ianuarie-august 2019.

***

Legenda estradei ucrainene, Sofia Rotaru, foarte rar apare pe contul său de pe reţeaua Instagram, la fel de rar comunică despre viaţa sa personală. Acum, când s-au împlinit 18 ani de la moartea soţului ei, Anatolii Evdokimenko, cântăreaţa a plasat o fotografie în alb negru din tinereţea lor. Anterior ea a mai plasat o fotografie împreună cu soţul, însoţită de cuvintele „Există Iubire veşnică…”.

***

La 25 octombrie, la Cernăuţi s-a stins din viaţă Vasyl Babuh, cunoscut jurnalist, poet şi scriitor, artist fotograf şi activist public. Originar din satul Vikno, raionul Zastavna, el a fost un adevărat bucovinean, demonstrând o atitudine respectuoasă faţă de spiritualitatea tuturor comunităţilor naţionale din ţinutul nostru multicultural. Vasyl Babuh s-a afirmat nu  numai ca jurnalist, ci şi ca poet şi textier. Compozitorul Volodymyr Ivasiuk a compus cântecul „Lumea fără tine”, pe versurile lui Vasyl Babuh, care a răsunat la început în interpretarea lui Vasyl Zinkevici şi Sofia Rotaru. Mai bine de trei decenii Vasyl Babuh s-a preocupat de arta fotografică. Imaginile fotografice, realizate de el, au fost prezentate în cadrul expoziţiilor panucrainene şi internaţionale. Vasyl Babuh a lăsat şi una dintre cele mai bogate colecţii de brâie ţesute bucovinene.

***

Începând cu data de 26 octombrie, unul dintre cele mai îndrăgite obiective turistice din regiunea Cernăuţi  – Cetatea Hotinului – va fi închisă din cauza carantinei. Comisia de stat pentru situaţiile de urgenţă a inclus raionul Hotin în „zona roşie” a securităţii epidemiologice.

De asemenea, în „zona roşie” continuă să rămână oraşul Cernăuţi, raioanele Chelmenţi şi Chiţmani. Restul raioanelor se află în „zona portocalie”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий