Din topul ştirilor

31 10 2020 LC TOP 1

În satul Molodia din raionul Hliboca a fost inaugurat noul edificiu al Ambulatoriului de practică generală şi medicină de familie. El corespunde cerinţelor actuale şi a fost construit cu eforturile comune ale statului şi comunităţii locale. Această instituţie sanitară va deservi circa 4 mii de persoane, inclusiv o mie de copii. La ambulatoriu sunt angajaţi doi medici de familie şi cinci surori medicale, două surori medicale inferioare şi un şofer. Va funcţiona şi staţionarul de zi pentru şapte persoane. Pentru noul ambulatoriu din Molodia a fost procurat şi un automobil de marca Renault Duster, a notat în contul său de Facebook directorul Departamentului pentru Ocrotirea Sănătăţii din cadrul ARS Cernăuţi, Oleg Ciornyi.

***

După cum a transmis Radio „Libertatea” cu referire la Direcţia Comisarului suprem al ONU pentru drepturile omului, jertfe ale acţiunilor militare din estul Ucrainei (în perioada 14 aprilie 2014 – 31 august 2020) au devenit 42.000-44.000 de persoane. ONU apreciază numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în acest conflict de la 13.100 până la 13.300, inclusiv 3.367 de persoane civile. În timpul războiului au căzut 4.150 de militari ucraineni şi 5.700 de insurgenţi.  Pentru Tribunalul de la Haga au fost fixate şi cifrele celor răniţi – de la 29.500 până la 33.500, inclusiv 7.000-9.000 de persoane civile. ONU a stabilit că în Ucraina 1,3 milioane de persoane au fost nevoite să părăsească locul conflictului, iar 3,5 milioane au nevoie de ajutor.

Ziarul  „Silski visti”, care a difuzat aceste date, l-a citat şi pe vicepremierul, ministrul pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate al Ucrainei, Oleksii Reznikov, care a prevenit despre un mare pericol care vine din Donbas. La Forumul de securitate de la Kiev guvernantul a declarat: „Donbasul se află în pragul unei catastrofe ecologice. Nu numai din cauza poluării aerului, solului, exploziilor muniţiilor şi minarea teritoriului, acolo are loc şi poluarea nucleară. Puţini cunosc faptul că în anul 1979, pe teritoriul minei „Iunkom”, care în prezent se află pe teritoriul temporar ocupat, puterea sovietică a organizat o explozie nucleară. După aceea capsula a rămas în mină, însă permanent din mină era pompată apa pentru a evita pătrunderea radiaţiei în sol şi apă. Cu doi ani în urmă autorităţile de ocupaţie au oprit pomparea apei şi radiaţia deja ajunge la orizontul apei potabile”. Noul Cernobyl va prezenta un pericol nu numai pentru Ucraina.

***

În luna septembrie anul curent cel mai mare salariu mediu pe Ucraina a fost înregistrat în oraşul Kiev şi constituia 17.253 mii de grivne. E cu 44 la sută mai mare decât salariul mediu pe ţară de 11.998 grivne. Potrivit altor date ale Serviciului de Stat pentru Statistică, regiunea Cernăuţi se numără printre regiunile cu cel mai mic salariu mediu. În Bucovina el este de 9.871 grivne.

***

În Muzeul de arhitectură populară şi al traiului sub cerul liber din Cernăuţi a fost adusă o casă din Carpaţii bucovineni, care va completa exponatele muzeului de la marginea oraşului. Casa din lemn a fost demontată şi adusă la Cernăuţi, unde meşterii o vor reface. Lucrătorii muzeului afirmă că aceasta va fi o locaţie deosebită, scrie BukNews.

***

Garderoba reginei Marii Britanii, Elisaveta a II-a, s-a completat cu o cămaşă brodată ucraineană (ie), confecţionată în exclusivitate de o brodeză din localitatea Reşetylivka, regiunea Poltava. Cămaşa brodată a fost dăruită reginei cu prilejul zilei ei de naştere de către delegaţia ucraineană. Cămaşa costă 12 mii grivne, la fel ca şi alte cămăşi brodate de vestitele meşteriţe din Reşetylivka. Dacă cineva va dori să aibă o asemenea cămaşă ca cea dăruită reginei Marii Britanii, meşteriţele vor refuza, fiindcă fiecare ie brodată de ele, este unică în felul ei.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий