Din topul ştirilor

19 11 2020 LC TOP-2 1

Mai sunt în viaţă puţini participanţi la luptele crâncene ale celui de-al Doilea război mondial, doar de la încheierea lui au trecut 75 de ani. Veteranul de război, Gheorghe Ruscan, din Tărăsăuţi, şi-a marcat jubileul de o sută de ani de la naştere. Calea lui de luptă este foarte interesantă şi relatările acestui brav ostaş sunt cunoscute de mai multe generaţii de elevi de la şcoala din Tărăsăuţi. Şi ziariştii nu o dată i-au trecut pragul casei. A scris despre domnul Gheorghe Ruscan, care iubeşte viaţa şi a trecut cu demnitate prin multe greutăţi ale ei,  şi ziarul „Libertatea Cuvântului”.

Cu prilejul centenarului naşterii, stimatul gospodar din satul Tărăsăuţi a fost felicitat la domiciliu de către şeful Administraţiei Raionale de Stat Noua Suliţă, Oleg Melniciuc. El i-a urat jubiliarului multă sănătate, stimă, iubire şi atenţie din partea celor scumpi şi dragi, i-a înmânat un cadou şi flori, scrie site-ul ARS Noua Suliţă.

***

Datele sondajelor de opinie arată că în anul curent numai 2,6 la sută din respondenţi ucraineni au încredere totală în instituţiile de stat, pe când cu 10 ani în urmă acest indice era de 4,3 la sută. A crescut numărul celor care nu au nici o încredere în stat – de la 17,3 la sută până la 24 la sută. Asemenea sondaje de cercetare mondială a valorilor se desfăşoară începând cu anul 1981.  Actualul sondaj este al şaptelea la număr.

***

Directorul Biroului european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge, s-a pronunţat împotriva închiderii şcolilor în cadrul luptei împotriva extinderii coronavirusului. El consideră aceste măsuri ca fiind ineficiente, transmite Agenţia Reuters. Potrivit lui Hans Kluge, copiii şi adolescenţii nu contribuie la răspândirea coronavirusului, de aceea şcolile primare trebuie să funcţioneze. Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a  Sănătăţii nu o dată a declarat despre ineficienţa instituţiilor de învăţământ în timpul pandemiei, subliniind că aceasta dăunează copiilor care se află în situaţie complicată de viaţă.

Amintim că Guvernul ucrainean a permis deschiderea şcolilor, dar a introdus unele restricţii pentru ele.

***

În perioada de pandemie ţările occidentale alocă sume fără precedent pentru susţinerea businessului şi cetăţenilor. Ţările vecine cu Ucraina, de asemenea, au lansat mai multe programe ample în această privinţă. Măsurile anticriză ucrainene nici că se pot compara, remarcă RBK-Ucraina. De exemplu, în România în luna noiembrie şcolile au fost trecute la învăţământul la distanţă, a fost oprită funcţionarea pieţelor sub cerul liber. Au fost introduse anumite facilităţi fiscale, în deosebi pentru hoteluri, restaurante, iar businessul mic şi mijlociu se bucură de garanţii din partea statului pentru credite. Muncitorii angajaţi primesc 75 la sută de compensări la salarii pentru reducerea săptămânii de lucru. Statul stimulează businessul pentru angajarea tinerilor până la 30 de ani şi a maturilor, care au depăşit vârsta de 50 de ani.

Ucraina nu-şi poate permise să susţină economia, aşa cum procedează SUA, Marea Britanie şi UE, compensările businessului mic şi mijlociu, precum şi cele acordate cetăţenilor care şi-au pierdut locurile de muncă sunt mici.

***

Centrul regional pentru ocuparea forţei de muncă din Cernăuţi a comunicat că de la începutul pandemiei s-au adresat după ajutor pentru 7,2 mii de angajaţi 655 de întreprinderi ale businessului mic şi mijlociu. Potrivit datelor din 1 noiembrie, serviciul respectiv a primit spre examinare 11.528 de cereri de la întreprinzători-persoane fizice privind acordarea ajutorului pentru şomajul parţial. 10.614 cereri au fost satisfăcute.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий