Din topul ştirilor

21 11 2020 LC TOP 1

Astăzi în Ucraina a fost marcată Ziua Demnităţii şi Libertăţii, în cadrul căreia au fost comemorate jertfele Maidanului din Kiev din 2013-2014. Preşedintele Volodymyr Zelenski în adresarea video a subliniat că în anumite perioade ale istoriei cuvântul principal şi decisiv îl spun nu politicienii, ci poporul ucrainean. Şeful statului este ferm convins că cetăţenii ucraineni sunt gata să apere libertatea opţiunii, libertatea cuvântului şi  conştiinţei, egalitatea, respectul, supremaţia legii şi democraţia, să-şi apere Patria, suveranitatea şi integritatea ei teritorială. Volodymyr Zelenski a accentuat că în prezent trebuie nu numai să ne amintim de momentele cheie ale istoriei noastre, ci şi să însuşim lecţiile lor. „Pentru oameni revoluţia este o cale spre dorinţa de a face schimbări. Pentru politicieni ea este o cale spre fotoliile râvnite. De aceea noi împreună, fără a-i asculta pe vechii politicieni, zilnic trebuie să continuăm procesul greu de făurire într-adevăr a unei Ucraine noi – libere şi demne, în care pe primul loc să fie legea, dar nu numele şi meritele de cândva”, a declarat Preşedintele.

***

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil au fost prăznuiţi în mod deosebit în două localităţi nouăsuliţene: la Coteleu şi la Forosna. Bisericile din aceste sate au hramul voievozilor oştilor cereşti. Dacă biserica din Coteleu este nouă, cea de la Forosna are o istorie mai bine de 80 de ani. Sfânta Liturghie la Biserica din Forosna a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu părintele paroh de aici, Mihail Moisei. „Arhanghelii sunt îngerii noştri ocrotitori, în credinţă este mântuirea noastră. Trecem acum prin grea cumpănă, prin grea încercare. Rugându-ne, ne întoarcem la Dumnezeu, ne întoarcem la fapte bune”, a accentuat părintele Mihail Moisei, duhovnicul Forosnei.

***

La Spitalul clinic nr.1 din Cernăuţi unii medici au fost testaţi pozitiv cu coronavirus pentru a doua oară.  În locul lor au fost trimişi alţi medici, comunică Departamentul de Ocrotire a Sănătăţii din cadrul ARS Cernăuţi. Directorul Departamentului, Oleg Ciornyi, a declarat că e nevoie de medici terapeuţi şi infecţionişti  în secţiile de boli infecţioase şi de reanimare. În alte instituţii sanitare nu se observă lipsa de cadre medicale, a mai spus Oleg Ciornyi.

***

La o margine a Cernăuţiului locuitorii au dat de un cocostârc, care n-a zburat în ţările calde. Oamenii nu pot să explice cum de s-a pomenit această pasăre călătoare în prag de iarnă pe meleagul nostru: ori a rămas de cârd, ori s-a obişnuit cu clima rece? În orice caz, cernăuţenii sunt gata să-l ajute să ierneze cu bine.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий