Din topul ştirilor

21 11 2020 LC TOP 3

În perioada pandemiei de coronavitus în Ucraina se face simţită tot mai mult lipsa cadrelor medicale. O situaţie asemănătoare este şi în unele ţări comunitare. Seimul Poloniei, bunăoară, a adoptat ordinea angajării simplificate a medicilor străini, rămâne ca ea să fie aprobată de Senat. Decizia, după toate probabilităţile, va fi pozitivă. După cum scrie ediţia cernăuţeană „Pogliad”, medicului străin, după o convorbire formală, i se va garanta un contract pe cinci ani şi un salariu de 1.500-2.000 euro. Preşedintele Uniunii panucrainene a apărării şi securităţii pacienţilor, Viktor Serdiuk, a bătut alarma: dacă Senatul polonez va adopta modificările la lege, atunci din Ucraina  vor pleca de la început circa o mie de medici. Şi aceasta în toiul epidemiei! Polonia, care s-a pomenit în aceiaşi situaţie ca şi Ucraina (cei mai buni medici polonezi s-au angajat în Germania sau în Austria), contează anume pe cadre medicale cu experienţă din Ucraina şi Belarus, în vârstă de la 30 până la 50 de ani.

***

Bucovineanca Tetiana Nesteruk a aflat în luna septembrie că mama ei, în vârstă de 79 de ani, s-a îmbolnăvit de coronavirus. Pentru tratament nu-i ajungeau bani, atunci ea s-a decis la un pas neordinar. S-a dus la frizeria care cumpăra păr natural şi şi-a tăiat părul cu o lungime de 55 centimetri. Pe cele cinci mii de grivne câştigate i-a cumpărat mamei medicamentele necesare. Acum mama se simte mai bine, iar fiica nu regretă că a procedat anume aşa, scrie „Bukovynska pravda”.

***

În ajunul centenarului naşterii unuia dintre cei mai mari poeţi europeni ai secolului al XX-lea, Paul Celan, originar din Cernăuţi, la Biblioteca ştiinţifică regională „M. Ivasiuk” a fost lansat ghidul bibliografic Paul Celan. La prezentarea online au participat doctorul în filologie, autorul unor studii despre viaţa şi creaţia lui Paul Celan, precum şi unul dintre traducătorii poeziei lui Celan din limba germană în ucraineană, Petro Ryhlo, cofondatorul Centrului literar „Paul Celan” din Cernăuţi, Sveatoslav Pomeranţev, directorul Festivalului „Meridian Czernowitz”, Eugenia Lopata. În regim online la acţiune s-au alăturat Jilvinas Beliskaus, managerul Bibliotecii evreieşti din Vilnius, Lituania, şi Irina Moisei, redactor-şef al revistei scriitorilor ucraineni din România „Naş Golos”.

Ghidul bibliografic include 808 de titluri referitoare la viaţa şi creaţia lui Paul Celan.

***

Zilele acestea la Gruşăuţi au fost plantaţi circa 600 de copaci, comunică ediţia Hliboca.info. Un lot de 25 de ari pentru crearea spaţiilor verzi a fost propus de către Dumitru Zaharciuc. Au fost plantaţi puieţi de stejar, fag,  frasin, arţar şi de mesteacăn. Din păcate, epidemia de coronavirus a făcut unele corectări în acest plan, care a fost îndeplinit parţial, dar şi în aceste condiţii la plantare au participat nu puţini gospodari din sat.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий