Din topul ştirilor

17 09 2020 LC saite TOP 3

 

În  Ucraina a fost fixată o creştere bruscă a noilor infectări cu coronavirus – 3.584 de cazuri în ziua de ieri, un nou antirecord. În regiunea Cernăuţi au fost înregistrate 147 de îmbolnăviri: 62 la Cernăuţi, în raioanele Chiţmani – 14, Chelmenţi – 13, Noua Suliţă – 12, Herţa – 11, Hliboca – 8, Secureni – 4, Putila, Hotin şi Zastavna – câte 1.  În total, în perioada de pandemie în regiunea noastră au fost înregistrate 12.640 de cazuri de îmbolnăvire de COVID-19, s-au vindecat 7.389 de persoane, 328  au decedat. În prezent în spital se află 606 de pacienţi.

Medicul-infecţionist cu o vechime de muncă de 20 de ani, Iuri Jigarev, în comentariul pentru ediţia online „Segodnia” („Azi”) a accentuat că principala cauză a creşterii bruşte a îmbolnăvirilor de coronavirus este revenirea elevilor şi studenţilor la instituţiile de învăţământ. El este împotriva introducerii sistemului mixt de învăţământ – cu frecvenţă şi la distanţă.

***

Reînviorarea economiei mondiale după pandemia de coronavirus se va produce repede, însă pentru normalizarea deplină va fi nevoie de circa cinci ani. Un astfel de pronostic a fost dat de economistul principal al Băncii Mondiale, Carmen Reinhart, unul dintre specialiştii de frunte din lume în domeniul crizelor economice. Ea este încrezută că în unele ţări criza cauzată de pandemie se va menţine mai mult timp. Va apărea o disproporţie economică, atunci când pierderile suportate de ţările mai sărace vor fi cu mult mai serioase decât pierderile înregistrate de ţările bogate. Astfel, în lume se va ridica nivelul general al sărăciei, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, transmite Reuters.

***

În conformitate cu Pactul Ribbentrop-Molotov, la 17 septembrie 1939 Armata Roşie a trecut frontiera cu Polonia pe întregul ei segment cu URSS. Astfel, Polonia, pentru a doua oară în istoria sa, a încetat să existe. La ora două noaptea Iosif Stalin l-a primit pe Ambasadorul Germaniei la Moscova, Shulenburg, comunicându-i că la ora şase dimineaţa Armata Roşie va trece frontiera Poloniei de la Poloţk până la Kameaneţ-Podolski, citindu-i nota care urma să fie înmânată Ambasadorului polonez de la Moscova. Printre altele, acesta a refuzat să primească nota, în care se menţiona că Uniunea Sovietică îşi asumă apărarea vieţilor şi bunurilor populaţiei din Vestul Ucrainei şi Vestul Belarusului. Pomenindu-se loviţi din faţă de trupele Germaniei fasciste, iar din spate de Armata Roşie, o parte dintre militarii polonezi au trecut frontiera cu Ungaria şi România.

***

Restabilirea memoriei despre toţi acei care au fost exterminaţi în timpul Holocaustului, lupta împotriva antisemitismului – iată unele din principalele provocări care stau în faţa întregii lumi, inclusiv în faţa Ucrainei, a declarat  apărătorul drepturilor omului, disidentul şi preşedintele Consiliului de observatori al Memorialului Holocaustului „Babii Iar” din Kiev, Natan Şciaranski. Asupra acestui lucru s-a accentuat  în raportul final al Kyiv Jewish Forum, la care au participat activişti publici şi de stat din Israel, Polonia, Ucraina şi SUA. În raport a mai fost menţionat că discuţiile din cadrul forumului au fost consacrate şi viitorului memorial al Holocaustului şi muzeului de la Babii Iar, create  pe mijloacele băneşti ale donatorilor internaţionali, scrie „Dzerkalo tyjnea” („Oglinda săptămânii”).

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий