Din topul ştirilor

????????????????????????????????????

La 5 decembrie, la Cernăuţi, exact când s-au împlinit 10 ani de la moartea academicianului Constantin Popovici, a fost inaugurată o placă comemorativă pe frontispiciul casei nr.6 de pe strada Sagaidacinyi, unde cunoscutul eminescolog a locuit în perioada 1947-1955. Iniţiativa aparţine administraţiei Gimnaziului nr.6 „Alexandru cel Bun” cu limba română de predare, fiind susţinută de autorităţile orăşeneşti şi de Organizaţia regională a Uniunii Naţionale a Scriitorilor din Ucraina. Cu această ocazie a văzut lumina tiparului  şi broşura „La ora bilanţului. Constantin Popovici – motivator şi însufleţitor”. Ea a fost alcătuită de Ion Ignat, directorul Gimnaziului nr.6, şi Tetiana Fonariuk, profesoară de ucraineană la această instituţie de învăţământ, şi recenzată de scriitorul Vasile Vascan, bunul prieten al regretatului academician de la Chişinău şi originar din Romancăuţii Secureniului, Constantin Popovici. Onoarea de a dezveli placa „Constantin Popovici” le-a revenit artistului poporului din Ucraina, Ivan Derda, directorului Gimnaziului nr.6 „Alexandru cel Bun”, Ion Ignat, rudelor regretatului om de ştiinţă şi fiu a două popoare – ucrainean şi român.

????????????????????????????????????

***

Luna aceasta, la Cernăuţi va vedea lumina tiparului lucrarea documentară „Vernon Kress. Viaţă sub acoperire”. Autorul acestei cărţi despre evenimentele tragice din secolul al XX-lea, văzute şi apreciate prin prisma destinului unui om – Vernon Kress, este jurnalistul Iuri Ciornei.  Născut în Austria, Vernon Kress (Peter Demant) a trăit în perioada interbelică la Cernăuţi. De aici a ajuns în gulagurile staliniste. În lunga sa viaţă fostul deţinut politic şi scriitor a fost şi martorul căderii zidului Berlinului, comunismului şi al încercărilor restaurării totalitarismului în Rusia. Istoria adevărată a vieţii lui Vernon Kress este şi o părticică a vieţii Cernăuţiului din anii 30 ai secolului trecut.

***

Duminică, 6 decembrie, Canalul de televiziune „Ucraina” a început demonstrarea serialului „Prietena devotată”. Este un film care aduce bunătate în casele şi inimile oamenilor, ceea ce este forte important în momentul de faţă, când întreaga societate trece prin grele încercări. În unul din rolurile pentru copii joacă Diana Dika, fiica actriţei şi prezentatoarei la acest post de televiziune, Lilia Rebrik, originară din Cernăuţi.

6 12 2020 LC TOP 2

***

Interpretul Dan Balan, originar din Moldova, are mulţi admiratori ai talentului său în Ucraina. Recent el a participat la emisiunea televizată „Viaţa mondenă”. În interviul acordat prezentatoarei, Katia Osadcea, Dan Balan a povestit că s-a aflat în carantină şi a trăit o perioadă complicată. „Am dispărut puţin din văzul tuturora, am pregătit un album. M-am retras şi am lucrat intens,  aşa că aşteptaţi surprize. M-am aflat şi în Ucraina, şi în Moldova, şi în România”, a precizat vestitul interpret.

6 12 2020 LC TOP 3

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий