Din topul ştirilor

Aceştia nu sunt colindători, adunaţi în faţa sediului Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, şi nici dispoziţia lor nu este de sărbătoare, deşi peste două zile va fi prăznuit Crăciunul pe stil vechi. La 5 ianuarie, în faţa „casei cu lei” s-au adunat actorii de la Teatrul Muzical-Dramatic „Olga Kobyleanska” din Cernăuţi la o acţiune de protest. Prin „colindele” lor actorii roagă conducerea regiunii să nu reducă în anul care a început finanţarea Teatrului.  Chestiunea dată a fost discutată de directorul Teatrului, Iuri Marciak, cu guvernatorul Serghii Osaciuk. Pentru funcţionarea normală a Teatrului, Filarmonicii regionale  şi Teatrului de păpuşi în anul 2021 nu ajung circa 30 milioane grivne.

***

Casa locuitoarei din satul Zelenyi Gai, Maria Railean, a fost deteriorată de flăcările necruţătoare ale unui incendiu.  Oamenii n-au lăsat-o singură în  faţa acestei mari pagube. I-au sărit în ajutor şi locuitorii din satul vecin Sloboda. Starostele de acolo, Anatoli Rotar, i-a transmis cetăţenei haine calde, produse alimentare, bani. În afară de aceasta, Comitetul executiv al Consiliului orăşenesc Noua Suliţă a luat o hotărâre privind acordarea doamnei Maria Railean a unui ajutor material în sumă de 5.000 grivne. Urmează ca la sesiunea Consiliului orăşenesc Noua Suliţă să se decidă de ce compensări materiale mai are nevoie sinistrata.

***

În centrul oraşului Mukacevo, în preajma Crăciunului, şi-a desfăcut petalele un pom de sakură, transmite Ukrinform. Ghidul din Transcarpatia, Igor Guledza, a explicat că pomul de sakură din centrul oraşului Mukacevo este bătrân şi în fiecare an înfloreşte în perioada ianuarie-februarie.  Acest fenomen neobişnuit se repetă în ultimii ani.  Pe ramurile pomului apar puţine flori, dar ele sunt suficiente pentru amatorii de a fotografia această „înflorire” în miez de iarnă.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий