Din topul ştirilor

19 01 2021 LC TOP 3

La toamnă se vor împlini 400 de ani de la Războiul de la Hotin din 1621. Pe teritoriul renumitei fortăreţe de pe malul drept al Nistrului va avea loc un festival, care va reda evenimentele istorice de atunci.  El va dura trei zile, posibil de la 10 până la 12 septembrie,  şi la care vor participa reprezentanţi ai Ucrainei, Poloniei şi Lituaniei.  Pregătirile către jubileul de patru secole al războiului polonezo-turc de sub zidurile cetăţii deja au început. Se prevede marcarea lui la nivel de stat, a precizat directorul Rezervaţiei istorico-arhitectonice de stat „Cetatea Hotinului”, Elisaveta Buinovska, citată de AI ASS.

***

Gerul de Bobotează a pus la grele încercări lebedele, care iernează la iazurile din Ciortoria. Însă oamenii au grijă de ele, le hrănesc. Dat, iată zilele acestea, când s-a înăsprit gerul, colaboratorii Serviciului pentru situaţiile de urgenţă au participat la salvarea lebedelor pe râul Nistru, în apropierea de localitatea Ataki, raionul Hotin. Reprezentanţii serviciului respectiv au salvat de îngheţ  30 de lebede.  Câteva lebede au fost salvate şi la iazul din satul Buzoviţa, raionul Chelmenţi, care au nimerit în prinsoarea gheţii.

19 01 2021 LC TOP 1

***

Ninsori anomale au căzut în Spania, mai ales în capitala acestei ţări cu climă caldă şi blândă. Troienele din Madrid au blocat circuitul transportului. În schimb, locuitorii nu şi-au pierdut cumpătul, întrecându-se la crearea sculpturilor din gheaţă, transformând oraşul într-un adevărat  muzeu.  Fotografia sculpturii din gheaţă  „Venus din Milo”  a fost plasată pe Twitter şi s-a bucurat de 220 mii de aprecieri, scrie cotidianul „Deni”  („Ziua”).

19 01 2021 LC TOP 2

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий