Din topul ştirilor

15 10 2020 LC site TOP 3

În satul Culiceni, raionul Herţa, şi şcoala, şi grădiniţa se află într-o singură încăpere, care are circa 200 de ani. Acolo nu există nici sală sportivă, nici bibliotecă şi nici ospătărie. Construcţia noii şcoli cu grădiniţă de copii a început mai demult, cu 30 de ani în urmă, dar lucrările pe şantier au fost oprite în 2012. Din lipsă de mijloace financiare, a explicat primarul Gheorghe Gologan. Tinerii părinţi din Culiceni sunt nevoiţi să-şi ducă odraslele la grădiniţele din satele vecine. Cei care au maşini proprii, nu văd în aceasta nici o problemă. Iar cei care nu au maşină, sunt puşi într-o situaţie delicată. Poate procesul de decentralizare şi aflarea Culiceniului într-o Comunitate Teritorial Unită îi va întoarce pe constructori pe şantierul noii şcoli.

***

Vestita cântăreaţă Sofia Rotaru a pregătit un nou cântec pentru adoratorii talentului ei. Despre aceasta ea a comunicat pe contul său de pe Instagram, plasând acolo şi un fragment din noua compoziţie întitulată „Inimă cu dimensiunea Soarelui”. Noul cântec deja este susţinut cu 3 milioane de voturi. „Mulţumim pentru noua capodoperă!”, i-au scris unii melomani.

***

Circa 80 la sută dintre pensionarii ucraineni primesc pensii sub sau la nivelul sărăciei monetare, a declarat Împuternicitul Radei Supreme a Ucrainei pentru drepturile omului, Ludmila Denisova, în timpul Forumului social al Consiliului ONU pentru drepturile omului. În Ucraina un sfert din întreaga populaţie a ţării se află sub nivelul sărăciei. Ea a explicat că, în pofida majorării salariilor, în ţara noastră se observă fenomenul sărăciei în rândurile persoanelor care muncesc. Fiecare a treia persoană care munceşte nu-şi poate satisface necesităţile vitale numai din salariu, iar fiecare al doilea angajat îndeplineşte o muncă auxiliară.

***

Specialiştii presupun că în Ucraina ierni cu zăpadă vor fi o dată la zece ani. Este vorba de creşterea temperaturii aerului nu numai în Ucraina, ci şi în întreaga lume. Verosimilitatea iernilor aspre, pe an ce trece, devine tot mai mică. Creşterea temperaturii medii a aerului cu două grade pe întreaga planetă poate cauza schimbări ireversibile  în atmosferă şi în sistemul climatic.

***

În Parlamentul ucrainean este în lucru un proiect de lege, care prevede amendamente la Codul privind încălcările administrative chemate să reglementeze unele aspecte ale fierberii basamacului şi pieţei de lapte. Autorii acestui proiect de lege sunt deputaţi din partea „Slujitorului Poporului”. Interesant, ce are comun basamacul cu laptele? Potrivit autorilor proiectului de lege, fermierilor li se va permite vânzarea basamacului, dar cu condiţia că vor creşte vaci. Pare cumva straniu, dar asemenea practică de stimulare a creşterii vitelor există în unele ţări europene, în Elveţia şi Marea Britanie, bunăoară.  Dar poate aceşti „slujitori ai poporului” ar trebui să se intereseze  la săteni, ce trebuie de întreprins ca să fie stimulată creşterea vitelor? Aceştia le-ar spune adevărul: să fie interzisă practica de a ara imaşurile, să fie ridicat preţul la laptele achiziţionat de la populaţie şi, evident, redus importul de produse lactate. Iar un asemenea patriotism economic să fie stimulat de către stat prin compensări financiare.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий