Diplomat maghiar: Budapesta va continua să blocheze reuniunile Comisiei NATO-Ucraina. Care a fost reacția MAE ucrainean

maxresdefault

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, spune că a ascultat cu îngrijorare interviul ambasadorului Ungariei la Kiev, István Íjgyártó, în care spune că Budapesta va continua să blocheze reuniunile Comisiei NATO-Ucraina la nivel ministerial. Despre aceasta Kuleba a declarat în cadrul unui briefing online la Kiev, informează Liberatea Cuvântului cu referire la Evropeiska pravda  (Adevărul European).

„Am rămas surprinși de interviul ambasadorului Ungariei și analizăm acum ce se află în spatele acestui interviu. Pentru că ceea ce am convenit cu ministrul de Externe al Ungariei, Péter  Szijjártó, pe care îl cunosc ca pe un  om  de cuvânt, este să organizăm trei ședințe și să ajungem la un acord asupra textul unui memorandum comun între președintele Zelenskyi și premierul Orban «, a spus Kuleba.

Ministrul a menționat că două astfel de întâlniri au avut deja loc.  Urmează o ședință a grupului pe tema învățământului.

„Singura dificultate a fost faptul că partea maghiară a restricționat intrarea în țară din cauza pandemiei. Am primit o scrisoare de la Péter  Szijjártó  în care propunea amânarea  ședinței până în luna septembrie. Presupun că urmăm logica convenită și suntem hotărâți să finalizăm cu succes procesul. Va fi un lucru regeretabil dacă interviul arată o schimbare a poziției părții ungare și o încercare, voi spune diplomatic, de a reajusta procesul de negociere», a adăugat Kuleba.

Ministrul a subliniat că Ucraina a făcut toate modificările recomandate de Comisia de la Veneția la legea Învățământului, astfel că această problemă este închisă.

„Ucraina continuă să aștepte cu nerăbdare vizita premierului Orban în Ucraina», a adăugat Kuleba.

Reamintim că în cadrul unui  interviu, ambasadorul maghiar în Ucraina, István Íjgyártó, a declarat că Ungaria va continua să blocheze reuniunile Comisiei NATO-Ucraina la nivel ministerial, din cauza celor trei reforme implementatte în Ucraina „cu efect negativ pentru maghiari”. Potrivit lui, acestea sunt reformele ce țin de  educație, utilizarea limbii și cea  administrativă.

De menționat că din septembrie 2017, Ungaria a blocat toate deciziile NATO privind aprofundarea cooperării cu Ucraina, precum și blocarea dialogului la nivel politic.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий