Diplomatul rus în Republica Moldova a fost convocat de MAE de la Chișinău după declarațiile făcute de Serghei Lavrov

2 09 2022 F 1

Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a convocat pe reprezentantul Ambasadei Rusiei la Chișinău după cuvintele ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, despre opresiunea vorbitorilor de limbă rusă din țară.  Despre aceasta a scris pe Twitter reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Daniel Vodă: „Ca întotdeauna, Chișinăul rămâne pe deplin angajat în dialogul pașnic în reglementarea transnistreană și solicită Rusiei să retragă trupele dislocate ilegal pe teritoriul nostru. Orice propunere de altă abordare este neîntemeiată”.

El a subliniat că Moldova este o țară democratică, iar drepturile și libertățile tuturor, inclusiv celor care vorbesc rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară și alte limbi minoritare sunt garantate.

Pentru clarificări, Ministerul de Externe l-a chemat pe însărcinat cu afaceri al Rusiei.

Anterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Uniunea Europeană că a perturbat „rezolvarea conflictului” din Moldova în 2003. El nu consideră Transnistria o „enclavă rusă”. Lavrov a acuzat în același timp actualul guvern al țării de „jocuri” cu Statele Unite.„Vom face totul pentru ca interesele populației de limbă rusă să nu aibă de suferit”, a spus ministrul rus, precizând că și Găgăuzia revendică un „statut special”, transmite UNIAN.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий