Istanbulul poate deveni locul unei întâlniri istorice sau al unei alte manipulări rusești. The Telegraph a prezentat trei scenarii posibile.
Președintele ucraineanб Volodymyr Zelenski, a fost de acord cu propunerea președintelui rus, Vladimir Putin, de a se întâlni la Istanbul. Aceasta ar putea fi prima lor întâlnire din decembrie 2019, notează The Telegraph. Prin propunerea sa de discuții în Turcia, Putin a sperat să îl convingă pe liderul american, Donald Trump, de intențiile sale serioase.
Potrivit ziarului, participarea lui Zelenski la discuții este menită să transmită Casei Albe că Moscova este singura parte care se opune păcii. Întâlnirea de joi ar putea fi cel mai important eveniment din cele 1175 de zile de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina. The Telegraph citează trei scenarii posibile în care ar putea avea loc discuțiile de la Istanbul.
Primul scenariu, potrivit ziarului, este cel mai puțin probabil. Potrivit acestuia, Zelenski și Putin s-au întâlnit pentru prima dată din 2019.
Cei doi bărbați nu își ascund antipatia reciprocă, dar nu au putut refuza să se întâlnească din cauza presiunilor lui Trump. Președintele american a sosit și el la Istanbul și consideră această zi „istorică”.
Prin mediere, SUA oferă fiecăruia dintre liderii părților beligerante posibilitatea de a expune părerile. Zelenski spune că Rusia trebuie să fie de acord cu o încetare a focului cuprinzătoare de 30 de zile înainte de a putea purta orice discuții de pace semnificative. „Președintele ucrainean este ferm convins că Trump și aliații europeni ai Kievului au aceleași opinii cu privire la acest proces”, notează ziarul.
În schimb, Putin are un plan diferit și își repetă narațiunile: Zelenski nu este un președinte legitim și nu ar trebui să fie implicat în negocieri. Negocierile ar trebui să aibă loc doar între oficialii de la Moscova și Washington. Rusia va primi garanții că Ucraina nu va deveni membră NATO. Efectivul forțelor armate va fi limitată. „În acest moment, Trump trebuie să decidă pe cine vede ca fiind principalul obstacol în calea păcii și să acționeze în consecință”, adaugă The Telegraph.
Al doilea scenariu este văzut ca fiind cel mai probabil. Evenimentele din acesta se desfășoară în așa fel încât Zelenski se ține de cuvânt și ajunge la Istanbul. Cu toate acestea, Putin nu a venit. „Singurii oficiali ruși care au aterizat în orașul turc au fost o delegație formată din ministrul de externe, Serghei Lavrov, fostul ministru al apărării, Serghei Șoigu, și principalul său consilier, Kirill Dmitriev”, scrie ziarul.
Președintele ucrainean a declarat că nu se va întâlni cu nimeni în afară de Putin și s-a ținut de cuvânt.
Delegația ucraineană merge apoi să se întâlnească cu rușii, în speranța că Trump va continua să îl vadă pe Putin drept principalul obstacol în calea păcii. După o serie de conversații scurte, oficialii americani îi raportează Președintelui lor că rușii sunt de vină pentru întârzieri. „Acest lucru este urmat de o serie de apeluri către miniștrii de externe europeni pentru a pregăti un pachet mare de sancțiuni care vizează exporturile de petrol și sectorul bancar al Rusiei, despre care ei cred că va fi suficient pentru a-l aduce pe Putin înapoi la masa negocierilor”, se arată în articol.
Al treilea scenariu este evaluat ca fiind puțin probabil, dar plauzibil. Potrivit acestui scenariu, Putin reușește să îl convingă pe Președintele american că a fost prea ocupat și, prin urmare, nu a zburat la Istanbul pentru discuții. La rândul său, delegația rusă îl convinge pe reprezentantul special al SUA, Steve Witkoff, că Zelenski nu s-a întâlnit cu ei, motiv pentru care se opune eforturilor de pace ale Casei Albe.
„Oficialii de la Kiev și din Europa vor susține contrariul, dar Trump a luat deja o decizie”, se arată în articol.
The Telegraph notează că ultima dată când Președintele american a considerat că Zelenski nu s-a angajat să pună capăt războiului, el a tăiat ajutorul militar și serviciile de informații ale SUA pentru Ucraina.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com