Diva teatrului românesc

28 12 2021 IST 2

La 28 decembrie 2007, la vârsta de 94 de ani, a decedat cunoscuta artistă română de teatru şi film, Clody Bertola.

Clody Bertola s-a născut la 12 august 1913 la Bucureşti, într-o familie catolică. Copilăria și-a petrecut-o la țară, la Chițorani, acolo unde părinții ei aveau o vie. „Era acolo un univers al meu, acela al naturii, cu care întotdeauna am fost prietenă, dar și frumusețile unei lumi care dispar odată cu copilăria. Sensul ascuns al acestor clipe m-a urmărit peste timp”, povestea Clody Bertola peste ani, amintindu-și de verile la Chițorani.

A absolvit cursurile Conservatorului de Artă Dramatică. A fost actriță a Teatrului Bulandra, a jucat și la Teatrul de Comedie, Teatrul Naţional din Bucureşti şi la Teatrul Mic.

Atunci când actrița avea 32 de ani și era căsătorită cu pictorul Ștefan Constantinescu, mai mare decât ea cu 15 ani, un om căruia i-a purtat toată viața o afecțiune profundă, dar alături de care nu s-a simțit împlinită, l-a părăsit. Era îndrăgostită în regizorul  Liviu Ciulei, cu mult mai tânăr decât ea. „Ne înţelegeam pe plan spiritual, ne plăceau aceleaşi lucruri, mai ales discutam mult despre teatru. Toată viaţa mea cu Liviu Ciulei a fost Teatru”, va afirma actriţa Clody Bertola. Povestea lor de iubire a fost la fel de puternică şi pe scenă, unde au creat împreună spectacole care au marcat istoria teatrului. Prima lor mare realizare împreună a fost celebrul colectiv „Odeon” şi el s-a născut în 1947, la doi ani de când se cunoscuseră.

Cea de a treia căsătorie a actriţei Clody Bertola a fost cu regizorul Lucian Pintilie.

Clody Bertola a avut roluri în filmele „Ciulinii Bărăganului” (1957), „Facerea lumii” (1971), „Felix şi Otilia” (1972), „Ciprian Porumbescu” (1973), „Profetul, aurul şi ardelenii” (1978).

28 12 2021 IST 1

Întreaga viață a actriţei Clody Bertola – actrița care avea să-și petreacă ultimii ani în întuneric și suferință, căci pierderea vederii a ținut-o departe de scenă în ultimul deceniu, până la acea noapte de 27 spre 28 decembrie 2007, când călătoria ei pe pământ s-a încheiat – avea să aibă consistența unui scenariu de film. Clody Bertola, catolică și cu o educație desăvârșită într-un pension catolic din Franța, a lăsat în testament ca trupul să-i fie ars și cenușa împrăștiată pe dealurile din Assisi, acolo unde se află cele două frumoase catedrale, una a Sfântului Francisc și cealaltă a Sfintei Clara.

28 12 2021 IST 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий