Dizolvarea Curţii Constituţionale a Ucrainei, la mâna parlamentarilor

1000_545_1551711564-3538

Rada Supremă urmează să dezbată şi să voteze un proiect de lege propus de preşedintele Volodimir Zelenski privind dizolvarea Curții Constituționale a Ucrainei, din cauza unor decizii controversate adoptate recent de judecătorii acestei instituţii, transmite televiziunea ICTV, potrivit rador.

„Toți cei care încep să se considere mai presus de Constituție, chiar dacă aceştia sunt judecători ai Curții Constituționale, trebui să fie înlăturați de la conducere” – a declarat Iuri Kamelciuk, parlamentar din cadrul partidului proprezidenţial Slujitorul Poporului.

Potrivit politicianului, „deputații au toate puterile necesare pentru a recunoaște deciziile Curții Constituționale ca fiind nule din punct de vedere juridic”.

Proiectul de lege propus de preşedintele Zelenski privind dizolvarea Curții Constituționale a fost depus la Parlament pe data de 30 octombrie. Dacă legea va fi adoptată, toți judecătorii implicați în deciziile din 27 octombrie vor fi demiși, după care va începe procesul de selectare a unei noi componențe a Curții Constituționale.

Amintim că, pe 27 octombrie, Curtea Constituțională de la Kiev a declarat neconstituţionale declaraţiile de avere electronice şi a decis că este ilegal ca oficialii statului să fie traşi la răspundere penală pentru informaţiile false din declaraţiile lor de avere şi interese. De asemenea, Curtea a redus unele dintre atribuţiile cheie ale Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției din Ucraina.

Libertatea Cuvântului

Добавить комментарий