Dmytro Kuleba: Locul statului-agresor e la Curtea Internaţională de Justiţie

8 07 2022 F 6

Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a luat cuvântul în regim de videoconferinţă la reuniunea ministerială a G20, la invitația Indoneziei, adresând un apel de a da un răspuns decisiv agresiunii ruse. În timpul discursului său, ministrul rus de Externe nu a fost în sală, scrie „Evropeiska pravda”.  În discursul său, textul căruia a fost publicat de Ministerul de Externe, Kuleba a subliniat că, în pofida războiului agresiv  dus de Rusia, statul-agresor a fost invitat la întâlnirea din Indonezia.

„Astăzi avem la această masă o astfel de țară ca Rusia. Sincer vorbind, consider că după tot ce a făcut Rusia în ultimele șase luni, locul ei nu este la niciun un forum internațional. Ţării care poartă un război de cucerire împotriva vecinului său și comite crime brutale, masive împotriva civililor ar trebui să i se ofere un singur loc: un loc la Curtea Internațională de Justiție”, a spus Kuleba.

Deși ministrul a amintit de  prezența Rusiei la întâlnirea G20, Lavrov însuși a lipsit de la şedinţa la care a vorbit Dmytro Kuleba. Ministerul rus de Externe a declarat anterior că Lavrov va purta discuții bilaterale, dar nu va participa la masa oficială și la sesiunea de lucru de vineri după-amiază. Este de remarcat faptul că înainte de aceasta, miniștrii de Externe ai țărilor G7 au organizat un boicot lui Lavrov. Nu au venit la cina cu toți miniștrii țărilor membre G20, organizată de ţara-gazdă Indonezia, iar tradiționala fotografie a întâlnirii nu a avut loc din cauza prezenței lui Serghei Lavrov. În discurs, Kuleba le-a cerut colegilor săi un răspuns global decisiv la agresiunea rusă care amenință lumea cu crize alimentare și energetice. „Imperialismul și agresiunea rusă subminează întreaga arhitectură a securității globale, a stabilității economice și a comerțului; ele provoacă una dintre cele mai grave crize alimentare și energetice din istoria contemporană”, a spus ministrul ucrainean. El a cerut respingerea minciunilor rusești și încercările de a pune vina pentru criza alimentară în seama Ucrainei, precum și minciuna conform căreia sancțiunile internaționale ar fi cauza crizei alimentare. „Vă îndemn să luați măsuri urgente și necesare pentru a forța Rusia să respecte dreptul internațional și să respecte principiile și normele globale de bază. Nu avem dreptul să permitem Rusiei să continue să șantajeze lumea cu prețuri mari la energie, foamete și amenințări la securitate”, a spus Dmytro Kuleba.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий