Dmytro Kuleba: „Putin vrea război și mai mulți ucraineni uciși”

23 03 2023 F 2

Chiar înainte de emiterea de Curtea Penală Internațională a mandatului de arestare pentru președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, Ucraina a înțeles că nu are rost să vorbească cu el. Putin vrea război și mai mulți ucraineni uciși, a subliniat ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, relatează Politico. „Știam cu mult înainte ca CPI să emită un mandat de arestare că a vorbi cu Putin nu are sens. Consiliul pentru Securitatea și Apărarea Națională al Ucrainei a adoptat o decizie la 30 septembrie anul trecut în care declara că orice negocieri cu Vladimir Putin sunt imposibile ca răspuns la încercarea Rusiei de a ocupa teritorii ucrainene suplimentare”, a declarat conducătorul Ministerului de Externe.

În același timp, Ucraina nu respinge categoric ideea negocierilor. Ea a făcut chiar numeroase încercări de a ajunge la o înțelegere pașnică. „Ucraina a organizat 88 de runde de negocieri cu medierea Franței și Germaniei din momentul în care Zelenski a fost ales Președinte în 2019 și până la 24 februarie 2022. Rusia a călcat în picioare toate aceste eforturi și, în schimb, a ales un război de agresiune barbar, de genocid”, a adăugat Kuleba. Potrivit şefului diplomaţiei ucrainene, Putin vrea să continue războiul, vrea mai mulți copii ucraineni furați, mai mulți ucraineni uciși și mai mult teritoriu ucrainean. „Cum să lupți cu un astfel de rău? Trebuie nimicit cu forța”, a spus ministrul și a adăugat că Ucraina face apel la toate țările să se concentreze la implementarea formulei de pace a lui Zelenski, care prezintă  o cale realistă spre pace, și nu pe visele de a pune capăt războiului, cerându-l de la agresor.

Între timp, Secretarul de Stat american, Anthony Blinken, consideră că după emiterea unui mandat de către Curtea Penală Internațională pentru arestarea președintelui rus Vladimir Putin, țările europene, care au semnat Statutul de la Roma, ar trebui să-l rețină pe dictatorul de la Kremlin dacă acesta vizitează una dintre țări. Cât despre SUA, Blinkin a dat un răspuns ambiguu, deoarece țara nu face parte din Statutul de la Roma.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий