Dmytro Kuleba: „Toți cei care doresc „să existe niște reguli, un fel de dreptate în lume” ar trebui să se unească în sprijinul Ucrainei”

20 09 2022 F 2

Ucraina, în cadrul lucrărilor celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, ar trebui să extindă cooperarea cu alte țări, în primul rând din Africa, Asia și America Latină, a declarat ministrul de Externe, Dmytro Kuleba, șeful delegației ucrainene la Adunarea Generală, într-un comentariu pentru Ukrinform.

Răspunzând la o întrebare despre ideea principală a directivelor delegației ucrainene, ministrul de Externe a remarcat: „Orice idee principală a directivelor pentru delegație este de a apăra interesele Ucrainei”. Kuleba a subliniat că Ucraina menține un dialog constant cu partenerii europeni și americani. „Lucrăm pentru a extinde cercul acestei comunicări prin țările africane, asiatice, din America Latină. Acele probleme care sunt relevante pentru noi — armele sancțiunilor, comerțul, funcționarea coridorului cerealelor – toate acestea stau la baza directivelor noastre”, a explicat ministrul. Potrivit lui, Adunarea Generală oferă o oportunitate „de a comunica cu acele părți ale lumii cu care nu avem contact constant”. Adică, este așteptat un program bogat de astfel de comunicare cu țările din Asia, Africa, America Latină și regiunea Pacificului. „Trebuie să creștem în continuare coaliția nu numai pentru a contracara agresiunea Rusiei, ci și pentru a sprijini inițiative specifice, a spus Kuleba. Vorbim despre promovarea sancțiunilor, furnizarea de arme Ucrainei, funcționarea platformei Crimeii, precum și garanții pentru statul nostru în baza propunerilor recente ale Tratatului de Securitate Yermak-Rasmussen de la Kiev”.

Problemele specifice la care lucrează delegația sunt mobilizarea unei coaliții în apărarea coridorului cerealelor, a adăugat ministrul. „Înțelegem că Putin va încerca să perturbeze  funcționarea acestui coridor, va încerca să denatureze realitatea și să acuze Occidentul că primește cele mai multe cereale ucrainene, ceea ce nu este adevărat”, a spus Kuleba.

Ministrul de Externe a menționat că astfel de semnale vor fi conținute în discursul președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenski, la Adunarea Generală. „Mesajul nostru principal este, într-adevăr, foarte simplu: suntem cu toții în aceeași barcă, iar atacul rusesc nu este doar un atac asupra Ucrainei. Acesta este un atac la adresa ordinii mondiale”, a specificat Kuleba. Toți cei care doresc „să existe niște reguli, un fel de dreptate în lume” ar trebui să se unească în sprijinul Ucrainei, a subliniat ministrul. „Mai mult, Ucraina câștigă și este întotdeauna plăcut să susții un câștigător”, a adăugat ministrul.

După cum a comunicat Ukrinform, cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU a fost deschisă pe 13 septembrie. În perioada 20-26 septembrie va avea loc o săptămână la nivel înalt – cu participarea liderilor de state, șefilor de guvern și miniștrilor de externe. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, va vorbi la Adunarea Generală în regim de videoconferinţă la 21 septembrie, la ședința de seară.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий