Dodon, îngrijorat de faptul cum ar putea fi livrate gazele rusești în Republica Moldova

BeFunky-collage-27-768x483

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se arată îngrijorat de faptul cum ar putea fi livrate gazele rusești în Republica Moldova, dacă singura cale este Ucraina, iar contractul de tranzitare a gazelor după 1 ianuarie 2020, prin teritoriul Ucrainei, expiră.

Subiectul a fost discutat la Bruxelles, în cadrul unei întrevederi a președintelui Igor Dodon cu Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, transmite cotidianul.md.

„Am menționat că aprovizionarea cu gaze naturale a țării noastre este una dintre cele mai importante preocupări ale conducerii Republicii Moldova, în special, în contextul disputei dintre Federația Rusă și Ucraina – „Gazpromul” fiind unicul nostru furnizor de gaze, iar Ucraina, la moment – singura cale de tranzit pentru Republica Moldova”, susține Dodon.

Totuși, șeful statului vecin prezintă situația ca fiind una neclară și că ar exista riscuri pentru toată regiunea.

„În context am relatat despre îngrijorarea noastră privind livrarea gazelor naturale în Moldova după 1 ianuarie 2020, reieșind din faptul că contractul de tranzitare a gazelor prin teritoriul Ucrainei expiră, situația fiind neclară pentru toate părțile implicate. Am reamintit că Ucraina tranzitează gazele rusești nu doar în Republica Moldova, ci și în țările balcanice. Respectiv, există riscuri pentru toată regiunea”, menționează președintele.

Totodată, Igor Dodon subliniază că a informat partenerii europeni despre „negocierile pe care le-a avut recent cu conducerea companiei “Gazprom” cu privire la livrarea gazelor în Moldova, dar și despre scenariile posibile în cazul sistării tranzitului prin Ucraina”.

 

Добавить комментарий