Dodon nu prea are șanse să fie invitat la Kiev nici de președintele ales Zelenski

2540076170001_5972491992001_5972484997001-vs

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu a avut până acum nicio vizită oficială la Kiev și s-ar putea ca acest lucru să nu se întâmple nici în mandatul președintelui ales al Ucrainei, Volodymyr Zelensky. Asta pentru că Dodon a declarat în campania electorală prezidențială din 2016 că peninsula Crimeea este teritoriul al Federației Ruse.

Vicepremierul Ucrainei, Ivanna Klimpuş-Ţinţadze, susține că pentru Kiev este foarte important nerecunoașterea anexării Crimeii de către Federația Rusă.

„Probabil invitația ar trebui s-o primească de la președintele nostru, iar până la momentul de față el (Igor Dodon n.r.) nu a fost invitat. Politica noastră e foarte clară. Noi cerem nu doar nerecunoașterea anexării ilegale a Crimeei de la partenerii noștri, deși suntem recunoscători că majoritatea dintre ei așa și fac.Mai mult, dacă erau careva vizite făcute prin Federația Rusă, spre Crimeea, noi interzicem, e legea noastră, noi interzicem acestor politicieni intrarea în Ucraina. De asta, (invitația) va fi, desigur o decizie politică. Nimeni nu neagă că dialogul este foarte necesar, dar dacă acest dialog va avea loc anume în Ucraina sau pe teren neutru…nu știu”, a declarat vicepremierul Ucrainei, într-un interviu pentru deschide.md.

Sursa citată a mai adăugat că, dacă o întrevedere dintre Igor Dodon și Volodymyr Zelensky va avea loc, atunci aceasta va fi pe un teren neutru.

„Eu cred că, totuși, va avea loc pe un teren neutru. Pentru noi este foarte principial nerecunoașterea anexării Crimeei de către Federația Rusă. Crimeea este teritoriu ucrainean. Noi vom apăra și în continuare această poziție și mizăm pe faptul că ansamblul relațiilor cu partenerii noștri ne va ajuta să întoarcem Crimeea în componența Ucrainei”, a punctat Ivanna Klimpuş-Ţinţadze.

De menționat că președintele Dodon nu a avut până acum nicio întrevedere oficială cu omologii săi din Ucraina și România. În schimb, șeful statului a întreprins nenumărate vizite la Moscova, unde a fost primit de Vladimir Putin.

Добавить комментарий