Două acorduri care asigură deblocarea porturilor ucrainene pentru exportul de cereale

22 07 2022 F 3

La Istanbul, în rezultatul negocierilor, desfăşurate sub egida ONU, au fost semnate acordurile de către delegaţiile Ucrainei, Turciei, ONU şi Rusiei, în baza cărora vor fi scoase cerealele şi alte produse alimentare blocate în porturile Ucrainei.  Au fost semnate două acorduri oglindă în format trilateral. Din partea Ucrainei a semnat ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, din partea ONU – Secretarul General al ONU, António Guterres, și ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar. În același format, din partea Rusiei a semnat ministrul Apărării, Serghei Șoigu.

După cum a comunicat anterior consilierul șefului Oficiului Preşedintelui, Myhailo Podoliak, Ucraina urma să semneze un acord nu cu Rusia, ci cu Turcia și ONU. Rusia – un acord oglindă cu Turcia și ONU. Conform acestui acord, nu va exista escorta de transport de către nave rusești și nicio prezență a reprezentanților Federației Ruse în porturile Ucrainei, toate inspecțiile navelor vor fi efectuate de grupuri comune în apele Turciei în cazul de va apărea o astfel de necesitate. În caz de provocări, se va da un răspuns militar imediat.

După cum a comunicat Ukrinform, Washingtonul a numit semnarea acordului un eveniment mult așteptat, dar a remarcat necesitatea de a atribui Rusiei responsabilitatea pentru implementarea acestui acord.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий