Drepturile minorității bulgare din Ucraina

original111

Primul ministru Boiko Borisov și vicepreședinta Illyana Iotova au efectuat săptămână trecută vizite separate în regiunile cu populație bulgară din regiunea Odesa. Pe ordinea de zi a întâlnirilor s-au aflat drepturile minorității bulgare, garanțiile pentru învățarea limbii materne și posibilitățile de a lucra și studia în Bulgaria.

Boiko Borisov a fost însoțit la Bolgrad de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Împreună cu vicereședinta Iotova amândoi au participat la festivitățile prilejuite de împlinirea a 160 de ani de la fondarea liceului bulgar „Gheorghi Sava Rakovski” de la Bolgrad. Președintele Poroșenko este absolvent al liceului.

Premierul Borisov a declarat că este nevoie de o etapă nouă în relațiile bulgarilor din Ucraina cu patria-mamă. El a subliniat importanța menținerii identității bulgare în partea de sud a Ucrainei. „Minoritatea bulgară va fi un pod al înțelegerii și prieteniei între cele două țări”, a mai declarat Borisov.

Spre deosebire de primul ministru, vicepreședinta Iotova a vizitat mai multe localități în care etnicii bulgari sunt majoritari. Ea a făcut și declarații mai categorice în apărarea drepturilor minorității.

Iotova și-a început turneul cu Zadunaevka care a apărut pe harta imperiului rus în urmă cu 200 de ani. Primii locuitori au fost refugiați bulgari.

Poetul național Hristo Botev a fost învățător la Zadunaevka înainte de a-și începe activitatea revoluționară în România. Iotova a vizitat casa lui Botev, transformată într-un muzeu de consulul general al Bulgariei la Odesa.

În satul Zarea, vicepreședinta s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității și cu directorii școlilor bulgare.

La Centrul cultural bulgăresc de la Odesa a avut loc o întâlnire cu membrii comunității din acest oraș. A fost discutată problema studierii și realizării profesionale a tinerilor în Bulgaria.

Comentând adoptarea legii ucrainene prin care a fost reduse orele de învățare, după clasa a 4-a, a limbii materne, Iotova a declarat că Ucraina trebuie să respecte drepturile minorităților. Ea a cerut implicarea mai activă a guvernului Borisov în rezolvarea problemelor comunității bulgare. O astfel de politică trebuie realizată împreună cu etnicii bulgari. Iotova a mai spus că Bulgaria face mult mai puțin decăt Polonia și România pentru minoritatea sa din Ucraina. „Cu întâlniri de protocol și îmbrățișări nu se face politică”, a declarat ea.

Conform statisticii oficiale în Ucraina trăiesc 234 000 de etnici bulgari din care 170 000 în regiunea Odesa.

Добавить комментарий