După 36 de ani de la catastrofa de la Cernobyl a apărut pericolul real al unei noi explozii

26 04 2022 IN 5

Catastrofa de la Cernobyl a avut loc în noaptea de 26 aprilie 1986. La 36 de ani de la tragedia de la Centrala Nucleară a apărut o nouă amenințare cu explozie din cauza războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, comunică RBK-Ucraina.

După explozia la Blocul nr. 4 al Centralei Nucleare, s-a format un nor radioactiv care a acoperit Ucraina, Belarus, Rusia, precum și o parte semnificativă a țărilor europene. Locuitorii orașelor din apropiere au fost evacuați, aproximativ 600.000 de oameni, în primul rând lichidatorii dezastrului,  au fost afectaţi de radiații radioactive. În urma accidentului, aproximativ 5 milioane de hectare de terenuri arabile au fost scoase din circuitul agricol, iar în jurul centralei nucleare a fost creată o zonă de excludere de 30 de kilometri. În prezent, peste Blocul nr. 4 distrus al Centralei Nucleare este instalat un sarcofag – o nouă izolare sigură, pusă în funcțiune în iulie 2019.

În dimineața zilei de 24 februarie 2022, Federația Rusă a atacat Ucraina. În seara primei zile de război au apărut informații despre un atac terorist pregătit de Rusia pe teritoriul Centralei Nucleare de la Cernobyl. Invadatorii au stat cinci săptămâni pe teritoriul Centralei Nucleare. În acest timp au apărut informații despre incendiile locale din zona Cernobyl, pe care Ucraina nu le-a putut stinge din cauza invadatorilor. În afară de aceasta, Centrala a rămas fără curent electric, care este necesar, în special, pentru răcirea combustibilului uzat.

La 31 martie, Compania „Energoatom” a comunicat că nu există trupe rusești pe teritoriul Centralei Nucleare de la Cernobyl. La 2 aprilie, drapelul ucrainean a fost din nou arborat deasupra Centralei Nucleare.

Aflându-se multă vreme în zona Cernobyl și fără protecția necesară, invadatorii au primit probabil doze mari de radiații externe și interne. În special, s-au deplasat cu vehicule blindate fără protecție împotriva radiațiilor prin zona extrem de toxică „Pădurea Roșcată” și au ridicat nori de praf radioactiv. Lucrătorii de la Centrala Nucleară, povestind pentru Reuters despre zilele aflate sub ocupație, au remarcat că unii soldați ruși nici n-au auzit de catastrofa de la Cernobyl.

După ce trupele ruse au părăsit Cernobylul, Cartierul general ucrainean a aflat că în rândul invadatorilor s-a răspândit panica din cauza radiaţiei radioactive primite în zona Cernobyl, iar locuitorilor din satul belarus Braghin li s-a recomandat să evite contactul cu trupele ruse care s-au retras din Cernobyl.

Cu prilejul împlinirii a 36 de ani de la catastrofa de la Cernobyl, o misiune de experți a Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică, condusă de Rafael Grossi,  intenționează să viziteze obiectivul nuclear pentru a evalua securitatea nucleară, fizică și radiativă, precum și pentru a livra echipamente vitale și pentru a repara sistemele de monitorizare a garanțiilor de la distanță ale Agenției.

„Prezența Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică la Cernobyl va fi de o importanță urgentă pentru activitățile noastre în sprijinul Ucrainei, deoarece agenția încearcă să restabilească controlul de reglementare asupra Centralei Nucleare și să asigure funcționarea acesteia în siguranță și fiabilă”, a accentuat Rafael Grossi.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий