Efectul păgubitor al taxei pe valoarea adăugată

Melniciuc Oleg

Statul, în loc să-i ajute pe fermieri, le face și mai grea povara impozitelor
Se știe că un impozit prea mare nu stimulează activitatea economică, ci, din contra, o frânează. Parcă toți demnitarii înțeleg acest lucru, dar continuă să dea frâu lung impozitelor, crezând că astfel vistieria statului va fi plină. Și iată că în decursul unui an agricultorii simt „greutatea pietroiului impozitelor”, atârnat pe picioarele lor. E cam complicat să pășești așa pe calea prosperării economice.
Fermierii ucraineni, care încearcă să salveze agricultura ucraineană, s-au trezit că urmea­ză să achite și taxa pe valoarea adăugată. Cu această datorie față de Serviciul fiscal și fără subvenții din partea statului nu toți vor rezista și vor da repede faliment. Entuziasmul firav al fermierilor este constrâns de realitățile drastice. Există oare o perspectivă a „supraviețuirii”?
Vestitul fermier din regiunea Cernăuți, conducătorul Gos­po­dă­riei de fermier „Vlasta-Lux” din Nesvoia, raionul Noua Suliță, Oleg Melniciuk, care nu o dată a răspuns la solicitările ziarului nostru, ne-a spus că acest fel de impozit nu este „o nouă invenție fiscală” pentru agricultori: „De când lucrez în agricultură, tot timpul am plătit acest impozit. Pur și simplu, statul ne compensa aceste cheltuieli și controla ca banii restituiți să fie folosiți în scopuri stricte de producție: cumpărarea tehnicii, în­gră­șămintelor minerale, combustibilului. Pe timpuri mai bune statul subvenționa anumite direcții cu perspectivă și era o practică absolut normală, ne explică fermierul. Acum am ră­mas și fără subvenții din partea statului, și fără compensarea taxei pe valoarea adăugată. Cum în asemenea condiții să sup­raviețuiești, iar de dezvoltarea gospodăriei – nici vorbă?!”.
Fermierul din Nesvoia recu­noaște că rentabilitatea gospodăriei sale scade văzând cu ochii. Sectorul zootehnic deja îi aduce numai pierderi. Rentabili­tatea sectorului de cultivare a plantelor e minimă. Recolta de cereale din anul curent e mai mică decât cea din anul trecut și, pe lângă toate, urmează achitarea taxei pe valoarea adăugată. În asemenea condiții mulți fermieri vor da faliment, iar aceasta este o mare pierdere pentru stat.
Problema privind taxa pe valoarea adăugată în agricultură ne amintește vorba înțeleaptă a poporului: leneșul mai mult alear­gă și zgârcitul mai mult plă­tește. În cazul dat plătesc mai mult nu zgârciții, dar cei care cresc pâinea țării. Sunt două lucruri complet diferite.

Добавить комментарий