Elan tineresc în vechea şcoală

IMG_4063

IMG_4063Sosirea toamnei este anunţată de sunetul argintiu al clopoţelului şcolar. În Ucraina, conform tradiţiei, la 1 septembrie începe un nou an de învăţământ. Copiii, după vacanţa cea mare, sunt chemaţi să-şi continue calea în lumea cunoştinţelor, atât de bogată, ca şi darnica toamnă. Iar dascălii lor, profesorii, le vor face această lume pe înţeles. Căci ceea ce vor aduna în suflet şi înţelepciunea ce li se va întipări în memorie le vor fi durabile  pentru toată viaţa.

 Treisprezece tinere familii din suburbia Cernăuţiului — Roşa, care se mândreşte cu una dintre cele mai vechi şcoli din oraş, actualmente Şcoala medie nr.10, au trăit, împreună cu odraslele lor – elevi în clasa întâi, bucuria primului careu şcolar. Evident, este mic numărul elevilor în clasa întâi în comparaţie cu anii precedenţi, când situaţia era mai bună, dar românii care au decis să-şi dea copiii la şcoala românească au procedat just, au procedat ca adevăraţi păstrători ai zestrei spirituale a neamului. Directorul şcolii, domnul Alexandru Rusnac, a ţinut să menţioneze că ratingul instituţiei de învăţământ pe care o conduce este mai înalt decât cel al şcolilor cu limba ucraineană de predare, situate în vecinătate. Deci, calitatea procesului instructiv-educativ la şcoala românească de la Roşa este garantat. Şi acesta este meritul întregului colectiv pedagogic. Nu întâmplător, domnul Bogdan Potyrnak, directorul-adjunct al Departamentului Învăţământ şi Ştiinţă din cadrul ARS Cernăuţi, prezent la sărbătoarea primului clopoţel, i-a înmânat o diplomă de onoare şefei de studii, doamnei Vera Todoriuc. Iar directorul şcolii a avut un teanc de menţiuni pentru cei mai sârguincioşi elevi.

Careul festiv a început în mod tradiţional, cu Imnul de stat al Ucrainei. L-au cântat cu sinceritate şi elevii, şi profesorii, şi oaspeţii invitaţi. Apoi, spre deosebire de festivităţile de altă dată, a urmat un minut de reculegere pentru ostaşii ucraineni, care şi-au dat viaţa în luptele pentru integritatea teritorială a ţării, care mai continuă. De aceea, în urările adresate elevilor la început de nou an şcolar a figurat neapărat cuvântul „pace”, căci e dorinţa fierbinte a tuturora. Şi cred că printre primele cuvinte scrise cu drag pe tablă şi în caiete de către elevii din clasa întâi va fi cuvântul „pace”.

Plină de emoţii a fost ziua de 1 septembrie şi pentru domnişoara Iana Ceban, – prima zi în cariera ei de învăţătoare de clasele primare. Ea i-a luat în primire pe cei treisprezece micuţi din clasa întâi, pe care trebuie să-i ajute să urce primele trepte în lumea cunoştinţelor.

Tot treisprezece elevi au început ultimul lor an de învăţământ, care după încheierea lui şi primirea atestatelor de maturitate, îşi doresc un drum fericit în viaţă.

Şi de data aceasta a fost prezent la careul festiv deputatul în Consiliul Orăşenesc, domnul Mihail Grosu, venind, ca de obicei, cu cadouri pentru elevii din clasa întâi. Pe domnul Grosu îl cunosc bine gospodarii din suburbia Roşa, fiindcă el se preocupă cu adevărat de problemele lor, le apără interesele în Consiliul Orăşenesc, ajută la repararea drumurilor, la întărirea bazei materiale a Şcolii medii nr. 10. El a fost acela, care a dăruit şcolii cinci calculatoare. „Sunt dintr-o familie de români şi nu pot să nu ajut şcoala românească”, afirmă domnul deputat Mihail Grosu.

Vasile CARLAŞCIUC

Добавить комментарий