Elena Ursuleac — Scânteia divină a talentului

Screenshot_1

Un cântec minunat şi fermecător este însemnat de lumina sufletului. Şi tot de suflet e simţit, primit şi îndrăgit. Astfel se naşte dialogul sincer între interpret şi spectator. Şi numai un artist, înzestrat cu har deosebit, dă lumină şi căldură cântecului…

Solista Filarmonicii regionale din Cernăuţi, Elena Ursuleac, este una dintre cele mai îndrăgite interprete pentru publicul bucovinean cu gusturi estetice rafinate. Evoluările ei, fie pe scena „natală” de la Filarmonică, fie în Sala de orgă, întotdeauna creează o sărbătoare a cântecului, a artei muzicale clasice.

Născută într-o simplă familie cu rădăcini româneşti, ea şi-a trasat de sine stătător calea în artă şi cu harul, cu care a înzestrat-o Bunul Dumnezeu, şi-a creat un nume în lumea muzicii. Spectatorii de la concertele Elenei Ursuleac simt frumuseţea, eleganţa şi puterea vocii şi sufletului ei. Indiferent ce interpretează artista — arii din opere clasice, romanţe sau cântece populare, ea se impune prin carisma deosebită a personalităţii sale, prin energetica pozitivă şi artistismul fin şi firesc.

Elenei Ursuleac îi place să cânte, ea, pur şi simplu, trăieşte în cântec şi evoluează acolo unde este invitată, înfrumuseţând serile de creaţie ale literaţilor şi barzilor. Deseori este Scânteia divină a talentului oaspetele Bibliotecii municipale „A. Dobreanski”. Directoarea acestei instituţii de cultură, dna Lesea Şcerbaniuk, remarcă:

— În biblioteca noastră este prezentă o aură deosebită. La fel cum Anatol Dobreanski trăia în lumea cărţilor, doamna Elena e cu toată suflarea în armonia sunetelor. Ea înţelege până în profunzime muzica clasică şi se consacră totalmente artei. Din păcate, această trăire a ei în muzică, talentul neobişnuit, nu este observat de atâţia ani de către funcţionari, de acei care acordă titluri onorifice.

La fel consideră şi distinsa poetă ucraineană, Tamara Sevemiuk:

— Elena Ursuleac este o interpretă de muzică clasică de mare talent. Este foarte responsabilă, foarte muncitoare şi omenoasă. Scânteia divină sălăşluieşte în sufletul ei şi luminează orice cântec, care izvorăşte de acolo. Cântecele ei, ca şi fluturii zboară spre lumină. Ele înseşi sunt lumină pentru alte suflete, care le ascultă şi le primesc cu mare bucurie. Sunt elemente ale iubirii. Or, iubirea trebuie să ne conducă pe calea vieţii. Oare un asemenea talent n-a meritat în atâţia ani de activitate scenică nici un titlu onorific din partea statului?

O astfel de întrebare îşi pun şi mulţi adoratori ai talentului Elenei Ursuleac.

Vasile Carlașciuc

Добавить комментарий