Ziua Mondială a Limbii Materne la CIE Cupca

24

De Ziua Mondială a Limbii Materne la CIE Cupca, au fost pregătite mai multe lecții și măsuri cu caracter educativ.  Sub îndrumarea profesorilor de limbă maternă, elevii noștri au scris dictarea „Fără limbă nu poate exista popor”. Au avut loc lecturi și recitaluri poetice din marii noștri înaintași M. Eminescu, V. Alecsandri, A. Mateevici, N. Stănescu, Gr. Vieru, Gh. Sion,  I. Motrescu ș. a.

N-am uitat în această zi să-l pomenim și pe autorul monografiei satului Cupca, regretatul Petre Ciobanu din Brașov, precum și pe autorii și folcloriștii locali care și-au adus și ei contribuția la dezvoltarea limbii și culturii satului natal. Printre aceștia se numără regretații Magdalina Morar, poetă populară, Vasile Timiș, cantor al bisericii locale, cât și cei actuali.

Pe ușile cabinetelor au fost afișate citate despre limbă ale oamenilor iluștri din toate timpurile. La lecțiile de limba și literatura română s-a vorbit mult despre rolul limbii materne pentru fiecare popor, despre păstrarea limbii, rolul bibliotecilor, bisericii, părinților, societății etc.

În clasele mijlocii și mari elevii au scris compuneri sub genericul «Nemurirea din cuvânt». Recitaluri s-au susținut aproape în toate clasele.

Pe parcursul săptămânii respective s-au scris și se vor scrie o serie de compuneri despre rolul limbii materne în viața noastră. Cele mai reușite vor fi menționate cu diplome și foi de laudă. Cei mai activi elevi ai școlii au citit și au recitat versuri și cugetări despre limbă scrise pe steluțele simbolice.

Activ s-au încadrat în activitățile dedicate Zilei limbii materne și membri cenaclului literar LĂMÂIȚA. La ședința cenaclului am discutat despre operele literare, versurile scriitorilor și poeților clasici și moderni, cât și despre scriitorii bucovineni. De asemenea am făcut cunoștință cu opera și viața distinsei doamne Mariana  Gurza, din Timișoara, a cărei rădăcini, pe linie maternă, sunt din satul Cupca. Am citit cele scrise despre ea în ziarele noastre bucovinene.

Eleonora SCHIPOR,

pedagog-organizator la CIE Cupca,

conducătoarea cenaclului literar LĂMÂIȚA

33

Lasă un răspuns