Elevul cernăuţean, Andrei CRAVCIUC, medaliat cu aur în SUA

Screenshot_1

Andrei Cravciuc, elev în clasa a Xl-a la Gimnaziul nr. 6 din Cernăuţi, are în biografia sa şcolară o pagină luminoasă, mai multe menţiuni şi o medalie de aur, obţinute în decursul unui singur an de învăţământ la un colegiu din SUA şi anume la Lee’S Summit din Statul Missouri.

— În Statele Unite ale Americii am ajuns datorită unui program de schimb de elevi, povesteşte Andrei, care a revenit numai ce acasă după un an de învăţământ peste ocean. La început am fost 800 de pretendenţi din Ucraina şi după cele cinci etape de selecţie, am ajuns 6 câştigători. Nici nu-mi venea să cred că eu, elev de la o şcoală românească, simt invitat la studii în America.

Am trăit în familia unui poliţist-veteran, Mei Blut. El răspundea de mine ca un adevărat părinte. Până la mine a avut şi alţi elevi din ţările europene.

Programul era prevăzut pentru un an de învăţământ. Mi-am ales următoarele obiecte: engleza, germana, programe computerizate, biologia, matematica, istoria SUA, ceramica şi Elevul cernăuţean, Andrei CRAVCIUC, medaliat cu aur în SUA sportul. Manuale nu simt: elevii şi profesorii se folosesc numai de calculatoare. Nota primită o cunoaşte numai elevul, profesorul şi părinţii. Sistemul de învăţământ american este pe cât de democratic, pe atât şi de strict. Sistemul de note este de 100 de puncte. Deci, profesorul are posibilitate să aprecieze mai precis cunoştinţele elevilor.

Unii colegi de-ai mei americani se mirau cum de eu, venit din altă ţară, care nu cunoşteam la perfecţie engleza, am reuşit să obţin cel mai mare număr de puncte şi să fiu menţionat cu medalie de aur? Secretul este unul — străduinţa.

Screenshot_2

La şcolile din America se pune mare preţ pe sport şi pe activitatea de voluntariat a elevilor. La şcoala din Lee’S Summit numărul de ore de voluntariat era de 30. Eu am avut 100 de ore şi am primit o menţiune specială. Elevii americani, prin activitatea de voluntariat, simt angajaţi la munci în folosul societăţii de binefacere şi caritate.

În cadrul acestui program de schimb, elevi din Ucraina s-au aflat în rândurile vârstenilor lor din SUA şi în calitate de ambasadori ai culturii ţării lor.

— În septembrie revin la Gimnaziul nr. 6 din Cernăuţi în clasa a Xl-a, constată Andrei Cravciuc. Fără doar şi poate, studiile din şcoala americană îmi vor fi de mare folos.

Primind o şansă dintr-o mie, tânărul Andrei Cravciuc n-a ratat-o, ci s-a convins că prin sârguinţă se pot obţine multe în viaţă. El crede în capacităţile sale, iar aceasta-i deja jumătate din succes.

Norocul de multe ori le surâde celor îndrăzneţi, fermi pe poziţie, ingenioşi şi harnici. O lume mare încape într-o inimă mare. Aşa au dorit să-şi vadă feciorul Aurel şi Valentina Cravciuc. Şi faptul că anume el a fost selectat dintre atâtea sute de doritori de a pleca la studii în America, se datoreşte şi educaţiei alese pe care i-au dat-o părinţii. Într-o familie excelentă, cresc şi copii excelenţi.

Screenshot_3

Добавить комментарий