Eminentă profesoară de română la una dintre cele mai vechi școli românești din nordul Bucovinei

DSC_0498

Cu ani în urmă, fiind invitat la un seminar regional al profesorilor de română, Consulul General al României la Cernăuți, Romeo Săndulescu, s-a exprimat că profesorii de română sunt „apostoli ai neamului”. Nu este o apreciere „diplomatică”, ci o constatare a misiunii acestor profesori în asigurarea dăinuirii cuvântului românesc pe meleagurile firești pentru el.

Într-adevăr, a fi profesor de română în școlile care își mai păstrează statutul „cu predarea obiectelor în limba română” înseamnă eroism. De altfel, aceasta se referă la toți profesorii din aceste școli, însă profesorul de română este „prima vioară” în această orchestră care interpretează imnul veșniciei neamului nostru.

Când absolventa Școlii medii din Tărăsăuți, raionul Noua Suliță, Vera Vitan, a hotărât să-și aleagă specialitatea de profesoară de română, ea n-a atras atenția la afirmațiile unora că, chipurile, aceasta este o profesie „cu puține perspective”. După absolvirea cu mențiune a Facultății de Filologie a Universității cernăuțene, ea s-a angajat la Școala medie nr.10, unde activează și până în prezent. Exigentă în toate, doamna Vera Todoriuc tinde să obțină rezultatul maxim. Așa îi obișnuiește și pe elevii săi. Faptul că elevii de la Școala din suburbia Roșa a Cernăuțiului sunt învingători ai olimpiadelor regionale, ba chiar internaționale la limba și literatura română este, în mare parte, și meritul profesoarei Vera Todoriuc.

În ultimii ani, doamna Vera îndeplinește și funcția de director-adjunct, asumându-și răspunderea și pentru buna organizare a procesului instructiv-educativ în una dintre cele mai vechi școli românești din regiunea Cernăuți, în perioada turbulentă a reformelor în învățământ.

Pedagog cu har deosebit, profesoara Vera Todoriuc caută ca fiecare elev să-și manifeste capacitățile la maximum, or, această obișnuință din școală le va prinde foarte bine în viață. În acest spirit și-a educat și cele două fiice – Lilia și Iuliana. Într-un interviu, fiica cea mai mare a soților Vera și Ion Todoriuc, Lilia Rebrik, cunoscută actriță de teatru și film, prezentatoare la Postul de televiziune „Ucraina”, a recunoscut că i-a ajutat foarte mult în viață anume exigența pe care a însușit-o de la mama ei.

La 28 iulie, doamna Vera Todoriuc își sărbătorește ziua de naștere. Deși concediile profesorilor și vacanța elevilor sunt în toi, ei îi adresează cele mai frumoase urări de bine și sănătate, realizări și prosperare sărbătoritei, care și-a consacrat viața școlii și copiilor.

Publicația „Libertatea Cuvântului”, care oglindește cu regularitate cele mai importante evenimente de la Școala nr.10 din Cernăuți, de asemenea, se alătură la aceste felicitări pentru doamna Vera Todoriuc, director-adjunct și profesoară de română, dorindu-i mulți ani buni și luminoși, trăiți la cota maximă a fericirii de soție, mamă și bunică.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 DSC_0836 28 07 2020 LC site TODORIUC 2

Добавить комментарий