Energia solară capătă o tot mai mare popularitate în Ucraina

z_385750dc

Cea mai curată, puternică și mai accesibilă din toate tipurile de regenerabile, energia solară câștigă tot mai multă popularitate în Ucraina, Moldova sau Georgia. Dacă inițial puterea solară era folosită pentru încălzirea apei, acum este și sursă de electricitate.

Profesorul universitar Boris Afanasiev din Odesa relatează că mai multe blocuri locative și comerciale și-au montat panourilor solare

„În primul rând, energia solară poate fi utilizată pentru încălzirea apei. Astfel, putem reduce până la 70% din factura la energia electrică. În al doilea rând, putem genera energie electrică instalând panouri fotovoltaice. Cu energia solară putem economisi în casele noastre la începutul și la sfârșitul sezonului de încălzire”, ne spune Boris Afanasiev.

Potrivit expertului, sistemele de energie solară sunt din ce în ce mai ieftine și se răscumpără în doar câțiva ani.

Cu toate acestea, panourile solare sunt încă destul de scumpe și nu toți se încumetă. Pentru a încuraja cetățenii și ai ajuta să înțeleagă beneficiile unui asemenea proiect, în Odesa a fost lansat o platforma on-line Odessasolar.org. Aceasta oferă gratuit calcule privind instalarea unui sistem solar pe fiecare bloc locativ.

Practic, întreg teritoriul Ucrainei poate fi considerat favorabil pentru utilizarea energiei solare. Potențialul mediu anual al energiei solare în Ucraina este destul de ridicat – 1235 kWh/m. Spre exemplu, potențialul energetic solar în Germania este de 1000 kWh /m, iar în Polonia – 1080 kWh /mю

Добавить комментарий