Epidemia de rujeolă ucide oameni în Ucraina!

Screenshot_1

Epidemia de rujeolă face ravagii în Ucraina. Numărul cazurilor de contaminare este în creștere alarmantă. Ministrul interimar al Sănătății din Ucraina, Uliana Suprun, a declarat în cadrul unui briefing că epidemia de rujeolă a fost adusă din România. „Focarul de rujeolă a ajuns în Ucraina din România, unde există probleme cu vaccinarea”. În România focare de epidemie de rujeolă au fost înregistrate în 15 județe şi în municipiul Bucureşti.

În total, de la începutul lunii septembrie, peste 10 mii de persoane din țara vecină s-au îmbolnăvit, dintre care 38 au murit. În Ucraina au fost înregistrate peste 200 de cazuri de îmbolnăvire de la începutul anului. Două persoane au murit din cauza rujeolei. Potrivit statisticilor oficiale, fiecare al patrulea bolnav are nevoie de spitalizare, iar unul din 1.000 – moare. Suprun a adăugat că în Ucraina în anul 2017, au existat 4.782 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă, 75% dintre cazuri fiind înregistrate la copii. În anul precedent rujeola a ucis 6 persoane, dintre care 4 erau copii.

Epidemia de rujeolă a afectat și regiunea Cernăuți. Zilnic sunt înregistrate în medie 10-11 cazuri noi de contaminare, majoritatea bolnavilor fiind copii. În prezent, în regiune există aproximativ 3,5 mii de doze de vaccinuri. Medicii susțin că este o cantitate insuficientă, care poate asigura cererea doar până la jumătatea lunii februarie. Autoritățile au solicitat doze de vaccinuri suplimentare din regiunile unde nu au fost înregistrate focare de infecție. Livrările de vaccinuri din partea Ministerului Sănătății vor ajunge în regiunea Cernăuți cel mai probabil la jumătatea lunii aprilie. Deficitul de vaccinuri este explicat prin faptul că locuitorii regiunii au început în ultima perioadă să se vaccineze masiv. Vaccinurile gratuite sunt achiziționate pe banii statului și sunt destinate copiilor cu vârsta de până la 18 ani. Adulții sunt îndemnați să cumpere aceste preparate din farmacii. Maria Polișciuk, director-adjunct al Departamentului Regional de Sănătate Cernăuți, a declarat că a solicitat intervenția Ministerului Sănătății.

„Înțelegem în mod clar că nu avem suficiente vaccinuri pentru toți, deoarece avem lacune în livrările din anii precedenți. Am expediat o scrisoare către Ministerul Sănătății în vederea obținerii de noi doze de vaccinuri. Din regiunea Cernighiv urmează să primim 500 doze. Policlinica pentru copii din Cernăuți a epuizat rezervele de vaccinuri. Cele mai mari probleme le avem în localitățile mari, unde există mai mulți copii. Începând cu anul 2008, au apărut probleme legate de asigurarea regiunii cu vaccinuri”.

Potrivit datelor Centrului analizelor de laborator din cadrul Ministerului Sănătății, la 16 ianuarie în regiunea Cernăuți erau confirmate 1.500 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă: 457 cazuri la adulți și 115 la copii.

Primarul orașului Cernăuți, Oleksii Kaspruk, a declarat că școlile din oraș nu vor fi închise din cauza epidemiei de rujeolă. La Cernăuți primul caz de îmbolnăvire cu rujeolă a fost înregistrat în septembrie 2017. De la acea dată și până la 15 ianuarie curent au fost înregistrate 76 cazuri de contaminare, inclusiv 54 de cazuri la copii.

Lasă un răspuns