De la începutul anului în Ucraina au fost înregistrate peste 32 de mii de cazuri de rujeolă

rujeola-romania_29325600_75580400

Ucraina se confruntă cu o nouă epidemie de rujeolă de când a început noul an şcolar. Ministerul Sănătăţii a anunţat că anul acesta peste 32 de mii de ucraineni s-au îmbolnăvit pe fundalul scăderii drastice a ratei vaccinării, în ciuda campaniilor intense din mass-media şi spaţiile publice.

„Epidemia de rujeolă a izbucnit în vara anului 2017 şi continuă şi în prezent. După vârful maxim de îmbolnăviri din perioada mai — iunie, odată cu începerea cursurilor, în septembrie, ne confruntăm cu un nou val de îmbolnăviri», a spus directorul Centrului pentru Sănătate Publică, Volodymyr Kurpita.

Cauza ar fi numărul mare de micuţi nevaccinaţi. Potrivit datelor oficiale, dacă în 2008, peste 95 la sută dintre copiii din Ucraina erau imunizaţi împotriva rujeolei, acum, doar în jur de 31 la sută sunt vaccinaţi, una dintre cele mai mici rate din lume. De vină sunt părinţii care consideră drept adevărate informaţiile distribuite pe internet de activiştii antivaccinare.

Medicii avertizează că rujeola este foarte periculoasă. Din cele peste 32 de mii de cazuri înregistrate anul acesta în Ucraina, peste 19 mii sunt copii. Aproape 10 mii au avut nevoie de spitalizare, iar 9 dintre ei au murit din cauza complicaţiilor.

UNICEF s-a alăturat eforturilor guvernului pentru a creşte rata imunizării. Vaccinul antirujeolă este făcut gratuit în Ucraina, atât pentru copii, cât şi pentru adulţii aflaţi în grupele de risc.

Добавить комментарий