Europol a confiscat 4,4 milioane de medicamente falsificate împotriva COVID-19

429531

Milioane de medicamente, dispozitive şi măşti contrafăcute, comercializate ca pretinse remedii împotriva noului coronavirus, au inundat pieţele în ultimele săptămîni, a avertizat miercuri agenţia europeană de poliţie Europol, transmite AFP citat de Agerpres.

O operaţiune desfăşurată la începutul lui martie în 90 de ţări, cu sprijinul Europol, a dus la confiscarea a 4,4 milioane de medicamente falsificate, desfiinţarea a 37 de grupări de criminalitate organizată şi arestarea a 121 de persoane.

Operaţiunea a dus totodată la închiderea a 2.500 de link-uri către produse legate de COVID-19 pe site-uri web, reţele sociale, magazine online şi anunţuri.

Apariţia pandemiei cu noul coronavirus a făcut din vînzarea de produse sanitare contrafăcute sau de calitate inferioară „un domeniu cheie de activitate infracţională”, notează Europol, atenţionînd că grupările infracţionale „profită de situaţie şi inundă pieţele cu produse contrafăcute în răspuns la penurii”.

Este vorba în principal de medicamente antivirale, antibiotice, paracetamol, ibuprofen şi medicamente împotriva malariei, cum sînt clorochina şi hidroxiclorochina, în legătură cu care există păreri că ar trebui generalizate ca tratament împotriva COVID-19, deşi autorităţile sanitare cum este Organizaţia Mondială a Sănătăţii au făcut apel la prudenţă.

Sunt vîndute ilegal şi pretinse vaccinuri împotriva COVID-19, precum şi dezinfectant pentru mîini şi teste de diagnostic, menţionează Europol.

 

Добавить комментарий