Fostul ambasador al Ucrainei la Chişinău: „Rusia testează pe teritoriul Moldovei unul din scenariile care pot fi aplicate în Donbas”

30eb7bf83374e685dfa9506af777dd48

Președintele Igor Dodon ar ajută Moscova să realizeze scenariul care pe viitor poate fi aplicat în Donbas. De această părere este fostul ambasador al Ucrainei în Republica Moldova, Serghii Pirojkov.

„Igor Dodon, de fapt, este promotorul intereselor rusești și o face deschis. Există fapte confirmate că el primește finanțări și suport considerabil din Rusia. Nu este de mirare că președintele Putin l-a invitat la forumul economic de la Sankt-Petersburg și cred că a fost pentru clarificarea situației și realizarea planurilor propuse de Kremlin. Iată de ce Dodon nu este un jucător de sine stătător, este un promotor al politicii rusești. Cred că această criză (din Moldova), trebuie privită din perspectivă Ucrainei. Pentru că Rusia testează pe teritoriul Moldovei unul din scenariile care pot fi aplicate în Donbass”, a declara Pirojkov într-un interviu radio, potrivit Ziarul Național.

În opinia lui, Moscova îl folosește pe Dodon și blocul proeuropean ACUM pentru a-l lipsi de putere pe oligarhul Vlad Plahotniuc.

„Rușii au început să acționeze în mod tradițional. L-au declarat pe Plahotniuc gangster, i-au făcut câteva dosare penale în Rusia. La modul practic, a fost un element de presiune. Pentru că nu au obținut rezultatul dorit, ca Plahotniuc să cedeze pozițiile sale, au decis prin Dodon, prin alierea cu ACUM, să pună mâna pe putere”.

Fostul ambasador dă asigurări că, în acest mod, Rusia vrea să oprească extinderea UE și NATO spre est.

„Rusia nu este, de fapt, interesată de Transnistria. Este un teritoriu mic fără potențial economic, practic întreținut de Rusia. Dar Rusia controlează Transnistria pentru a exercita presiuni asupra Chișinăului. Federația Rusă are nevoie de un cap de pod în Moldova ca să se opună extinderii UE și NATO spre est”, a conchis diplomatul.

Добавить комментарий