Experimente cu copii: Bufetul suedez – o nouă metodă de alimentaţie în școlile din Cernăuţi

Lead school lunch

Lead school lunchBufetul suedez reprezintă o masă la care oaspeţii şi gazdele se servesc singuri, alegându-şi bucatele după dorinţă. La restaurant, bufetul suedez se prezintă sub forma unor mese cu preparate diverse, încadrate într-o sumă fixă de bani, la care consumatorii pot servi orice şi oricât. Exportat cu succes în toată lumea, acest bufet suedez   s-a transformat, devenind o modalitate convenabilă de a rezolva lucrurile în pauză, pentru diverşii organizatori de con­ferinţe, sesiuni de lucru, seminare, colocvii sau alte întruniri.

La Cernăuţi, bufetul suedez va fi implementat începând cu săptămâna viitoare la Şcoala medie nr, 16 din centrul regional. Acest proiect este experimental şi va dura două săptămâni, iar dacă acest experiment va avea succes, începând cu 1 sep­tembrie toate şcolile din Cernăuţi vor trece la această metodă de alimentaţie. Beneficiul noului proiect este faptul că elevii îşi vor alege singuri ce vor să mănânce. Vor fi pregătite mai multe feluri de mâncare.
Ce ne sfătuie medicii!

Alimentaţia şcolarului este important, pentru că în această perioadă copilul se află într-o etapă de creştere şi dezvoltare. Dacă vorbim de necesarul de calorii, necesităţile copilului sunt mai mari dacât cele ale adultului, acestea scăzând odată cu înaintarea în vârstă. Practic, un copil de 6 ani are nevoie de aproximativ 1800-2000 de calorii pe zi din care, 60-65 grame de proteine, 60-65 grame de lipide, 200-250 grame de glucide, aceste valori fiind orientative, ele depinzând foarte mult de sexul copilului, greutate, înălţime, efort fizic depus. Alimentaţia şco­la­rului trebuie să fie cât mai variată: multe fructe şi legume, lapte şi derivate, peşte şi carne slabă de pui, curcan, vită. grăsimi animale şi vegetale, carbohidraţi (paste, pâine integrală, cartofi – de preferat roşii, zahăr (atentie, nu dulciurile extrem de rafinate din comerţ, chipsuri, croisante cu multă cremă). Şi cel mai important de reţinut! Nu lăsaţi copiii să consume fast-food-uri. Întâlnite la fiecare colţ de stradă sau şcoală, mâncărurile americane nenorocesc copiii nostri. În plus, mâncarea de la fast-food-uri scade rezultatele elevilor la învăţătură. Sănătatea noastră şi a copiilor noştri e în ciaun. Înlocuiţi bucatele de import cu mămăliguţa alăturată la câteva bucate tradiţionale gustoase şi ecologice. Aceasta e reţeta românească pentru o sănătate de fier.
Efectele negative ale alimentelor de tip fast-food nu mai reprezintă de mult timp o noutate pentru nimeni. Toată lumea ştie cât de dăunătoare sunt, însă, în mod curios, consumul acestora nu pare să fi scăzut semnificativ în ultimii ani. Un studiu recent pe această temă prezintă un nou semnal de alarmă. Se pare că alimentele de tip fast-food influentează negativ dezvoltarea creierului copiilor. Conform acestui studiu, primul care are în vedere legătura dintre dieta copiilor şi dezvoltarea creierului, copiii care mănâncă mai multe chipsuri, biscuiti şi pizza înainte de trei ani au un IQ mai scăzut după 5 ani. Studiul relevă şi faptul că nici măcar atunci când dieta a fost îmbunătăţită pe parcurs, gradul de inteligenţă nu s-a schimbat, ceea ce arată că efectele sunt ireversibile.
Dincolo de aceste cifre îngri­jorătoare, concluzia cercetătorilor este că dieta copiilor este pro­fund influeţată de faptul că pă­rinţii înşişi nu mai au o ali­mentaţie sănătoasă.
În mod normal, un copil tre­buie să mănânce ceea ce mă­nâ­ncă familia, mai ales, mâncăruri gătite acasă, bogate în vitamine şi substanţe nutritive. Din pacăte, însă, în foarte multe familii, gătitul se bazează adesea pe mâncăruri procesate sau semiprocesate, ceea ce, în mod indirect, influ­enţează dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Добавить комментарий