Expert ucrainean: Ucraina nu a căzut  de acord cu propunerea Ungariei de a modifica legea educației

img_top

Într-un comentariu pentru Golos.ua analistul politic  Kirill Molcianov menționează că Ucraina nu a căzut  de acord cu propunerea Ungariei de a modifica legea educație și fiecare dintre părți au rămas pe pozițiile lor.

„Ministrul Învățământului, Novosod, a reacționat foarte rece la acest aspect, iar președintele Zelenskyi urmează să semneze  Legea Învățământului. Este puțin probabil ca partea ucraineană să facă modificări. Mai degrabă, părțile vor rămâne fiecare pe  pozițiile lor. Prin urmare, relațiile dintre Ucraina și Ungaria vor continua să se răcească ”, a spus Kiril Molcianov.

Potrivit analistului ucrainean, majoritatea membrilor partidului „Slujitorul Poporului” împărtășesc ideologic poziția umanitară care a fost formată  în perioada fostului președinte Poroșenko.

„Adică se merge mai departe  pe cursul ucrainizării, în ciuda faptului că acest lucru nu este perceput de majoritatea societății”, a rezumat Kiril  Molcianov.

 

Reamintim că săptămâna trecută comisarul UE pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, declara ca la baza concluziilor sale, în ceea ce privește conformitatea legislației ucrainene cu valorile europene, vor sta opiniile minorităților naționale. Declarația a fost făcută pe 12 februarie,  în timpul unui briefing cu presa la Kiev.

„După cum știți, protecția drepturilor persoanelor care aparțin minorităților naționale este una dintre valorile care stau la baza Uniunii Europene. În acțiunile noastre ne conducem după aceasta valoare atât în interiorul UE cât și în afară”, a subliniat Várhelyi.

 

El a evitat să răspundă la întrebarea jurnaliștilor ucraineni dacă punerea în aplicare a deciziei Comisiei de la Veneția privind Învățământul în limbile minorităților, adoptată de Ucraina, este suficientă pentru Comisia Europeană, spunând doar că Bruxelles-ul „examinează legea adoptată de Parlament”.

În același timp, el a subliniat că UE va lua o poziție bazată pe opiniile minorităților naționale.

 

„Este important să luăm o decizie care să satisfacă așteptările reprezentanților minorităților naționale… Dacă minoritățile consideră că aceste standarde sunt acceptabile – bine, atunci ni se potrivește și nouă”, a mai adăugat oficialul european.

 

De menționat că Rada Supremă a Ucrainei a adoptat  în a doua lectură legea „Cu privire la învățământul secundar”, care prevede creșterea volumului de instruire în limba de stat în școlile cu predarea în limba minorităților naționale. În pofida acestui fapt, pentru maghiarii din Transcarpatia este important  ca să își poată păstra limba maternă, fără  trecerea la predarea obiectelor  în limba ucraineană, a declarat pe 7 februarie a.c. în cadrul unui briefing la Kiev ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto.

 

Peter Szijjarto  spune  că maghiarii din Transcarpatia își pot îmbunătăți cunoștințelele la limba ucraineană,  fără respectarea normelor noii legi. „Ucraina dorește ca toți cetățenii ei să vorbească limba ucraineană. Noi ne dorim ca maghiarii din Transcarpatia să își poată păstra limba. Credem că aceste două obiective pot fi atinse simultan”, a spus ministrul ungar.

 

Potrivit lui, Ungaria  pledează pentru găsirea unei  soluții „întotdeauna pozitive”. „Dar dacă am fi mulțumiți de situația actuală, nu am face sugestii de îmbunătățire”, a spus el.

 

„Am făcut două propuneri și am solicitat doamnei ministru a Învățământului ca Ucraina să ia în considerare aceste propuneri. Am convenit că ministrul va primi de urgență în audiență reprezentanții Uniunii Pedagogilor din Transcarpatia și ca urmare a acestor negocieri va fi luată o decizie „, a spus Szijjarto.

 

De asemenea, ministrul a subliniat că Ungaria ar fi încântată să   acorde sprijin financiar și metodologic, astfel încât predarea limbii ucrainene în Transcarpatia ar fi mult mai eficientă.

 

La rândul său, viceprim-ministrul ucrainean pentru Integrare Europeană și Euroatlantică, Dmytro Kuleba, consideră că legea adaptată cu privire la învățământul secundar va constribui la rezolvarea problemelor dintre Ucraina și Ungaria.

 

Libertatea Cuvântului reamintește că la 16 ianuarie 2020, Rada Supremă a Ucrainei a votat în a doua lectură proiectul de lege „Cu privire la învățământul secundar din Ucraina”. Potrivit legii, articolul 7 al legii lingvistice nu va fi aplicat în școlile private. De menționat că aceasta a fost una din cerințele înaintate de Ungaria în conflictul cu Ucraina pe marginea legilor cu privire la educație și statul limbii de stat.  Potrivit Ministerului Educației, legea prevede câteva  modele de studiere a limbii ucrainene în școli. Articolul respectiv al legii a fost elaborat  după numeroase consultări cu reprezentanții minorităților naționale și recomandările Comisiei de la Veneția, anunță  Ministerul Învățământului.

 

Pentru elevii din școlile cu predarea în limbile  minorităților naționale va fi aplicat un model special. În ciclul primar  elevii  vor învăța în limba maternă, concomitent  cu studierea limbii de stat. În clasa a 5-a, cel puțin 20% din materiile  de studiu vor fi  predate în limba ucraineană, cu o creștere treptată a volumului predării în limba ucraineană,  care în clasa a 9-a trebuie să constituie  40% . În clasele superioare, cel puțin 60% din obiectele de studiu  vor fi predate în limba de stat.

 

Instituțiile private  de învățământ mediu care funcționează pe banii alocați de persoane fizice sau juridice au dreptul de a alege în mod liber limba procesului educațional, dar în același timp sunt obligate asigure ca elevii acestor instituții să cunoască limba ucraineană în conformitate cu standardele de stat.

 

În școlile cu predarea în limba rusă  în ciclul primar elevii vor studia în limba maternă concomitent cu studierea limbii ucrainene. Începând din clasa a 5 -a,  80 % din obiectele de studiu vor fi predarea în limba de stat, adică ucraineană.

 

Reamintim că Ministerul ungar de Externe a numit condițiile pentru organizarea  întâlnirea lui Zelenskyi cu Orban.

 

De asemenea,  Libertatea Cuvântului informa anterior  că autoritățile maghiare au promis să nu blocheze  aderarea Ucrainei la NATO în schimbul respectării  drepturilor minorităților naționale.

 

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий