Expoziție internațională de filatelie la Reșița

ECHO 9 - 2016 - 2016.06.30. - RESCHITZA 245 - PHILATELIE-AUSSTELLUNG - 51

Relațiile între Societatea de cultură austro-germană „Renașterea” din Cernăuți devin tot mai strânse cu organizații germane interetnice, îndeosebi cu Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și din Reșița (preşedinte Ervin Jozef Ţigla), oraș al metalurgilor vestit în Europa. Recent aici au avut loc mai multe acțiuni culturale cu genericul „Reșița: 245 de ani”, inclusiv Expoziția filatelistă interjudețeană cu participarea multor societăţi interetnice.
În cadrul ei și-au prezentat colecțiile filateliști din mai multe orașe și județe ale României, din Germania și din Cernăuți, Ucraina. Este vorba de membrul Societății noastre, „Renaşterea”, Ruslan Grabştein, care și-a întitulat colecția „Din istoria poștei bucovinene 1838-1944”. El și-a completat colecția în decursul deceniilor, a participat la mai multe expoziții internaționale cu scopul propagării istoriei ținutului bucovinean prin mijloacele filateliei. În afară de aceasta, Ruslan Grabştein, mai este președintele Secției Cernăuți a Asociației filateliștilor din Ucraina, arbitru de categorie națională la expozițiile de filatelie.
Materialele adunate de Ruslan Grabştein în câteva limbi: germană, română, ucraineană, poloneză și rusă, atestă despre legăturile Bucovinei cu alte ţări. Ele sunt prezentate în următoarea ordine consecutivă:
* corespondența instituțiilor oficiale și a persoanelor private (1838-1859);
* legăturile telegrafice din anii 1860;
* corespondența poștală (1860-1918);
* corespondența poștală în anii Primului război mondial;
* poșta din perioada românească (1920-1938);
* poșta din perioada sovietică (1941);
* materiale poștale din perioada celui de-al Doilea război mondial.
Vom menționa că primul document poştal a fost aplicat pe corespondența din Cernăuți în 1779, iar în anul 1818 au apărut ștampile cu text în care figura denumirea „Cernăuți” cu data primirii și expedierii poștei. Nu-i chiar atât de simplu ca în zilele noastre să găsești asemenea documente. Iată de ce colecția prezentată la Reșița de filatelistul cernăuțean s-a bucurat de mare succes. Ruslan Grabştein a fost distins cu Marea Diplomă de aur și cu Medalia jubiliară, iar colecția lui s-a completat cu timbre și plicuri consacrate acestui eveniment.
Prin participarea sa la Expoziția internațională de la Reșița filatelistul cernăuțean Ruslan Grabştein a adus acolo o părticică din istoria Bucovinei și și-a format o autoritate în rândurile colegilor români, precum și celor din alte țări.
Vasyl DUGAN,
jurnalist

Добавить комментарий