Fântâna Albă – sat unde seacă izvorul vieţii

DSC_0372

Fântâna Albă este una dintre puţinele localităţi din regiunea noastră populată de ruşi. Veniţi de departe, întemeietorii satului s-au aşezat pe meleagurile toleranţei bucovinene pentru a scăpa de prigoana religioasă. Sunt ortodocşi de rit vechi, numiţi „lipoveni”. Ca dovadă că erau fermi în credinţa lor, au ridicat la începutul secolului al XX-lea o biserică minunată cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Este o adevărată capodoperă arhitectonică într-un sătuc din vecinătatea pădurilor.

La trei decenii de la acest eveniment, Fântâna Albă s-a pomenit la hotarul a două state – URSS şi România, unde la 1 aprilie 1941 s-a vărsat mult sânge românesc. Acel eveniment îngrozitor a intrat în istorie ca „masacrul de la Fântâna Albă”. Este tragedia românilor din Valea Siretului, care au plătit cu propria viaţă dorinţa firească de a fi liberi şi de a scăpa de regimul totalitar bolşevic, instaurat în ţinut la 28 iunie 1940.

În anii de putere sovietică localitatea Fântâna Albă a fost folosită de propaganda comunistă drept un simbol al prieteniei popoarelor. Din colhozul local făceau parte trei sate: Volcineţul, cu populaţie ucraineană, Băhrineştiul, cu populaţie românească, şi Fântâna Albă, cu populaţie rusă. În pofida acestui exemplu de realizare a idealurilor comuniste, în satul Fântâna Albă tot mai multe case rămâneau pustii. Aici, mai mult decât în alte localităţi, se făcea simţită migraţia populaţiei la oraş.

DSC_0378

Prin anii 80, când conducătorul sovietic Mihail Gorbaciov a acceptat libertatea de exprimare, pe la Fântâna Albă circula o legendă că Raisa Gorbaciova a aflat despre vestita biserică din localitate şi că se pregătea s-o transforme într-un obiectiv turistic şi să asfalteze drumul de la Cernăuţi la Fântâna Albă. În această legendă este şi un sâmbure de adevăr. Biserica cu o arhitectură deosebită de la Fântâna Albă, într-adevăr, poate deveni un important obiectiv turistic, cu atât mai mult că în apropiere se află Complexul comemorativ al jertfelor masacrului din 1 aprilie 1941. Iar pentru aceasta e nevoie de investiţii şi de proiecte transfrontaliere.

DSC_0382

Între timp, satul Fântâna Albă a rămas nu numai fără tineret, dar şi fără copii. Nu se mai joacă nunţi, doar din când în când vin în sat tineri însurăţei din alte părţi pentru o fotografie romantică lângă impunătorul lăcaş sfânt. Pe drumul ce duce spre Fântâna Albă nu circulă transportul public, iar lucrătorii rutieri îl repară de la o ocazie la alta, atunci când vreun demnitar din capitală, din mare curiozitate, vine să vadă irepetabila biserică din această localitate uitată de lume.

DSC_0386

La o margine a satului, mai departe de ochii curioşi ai lumii, unii întreprinzători şi-au ridicat vile frumoase pe malul iazului. Se spune că este Fântâna Albă cea nouă. În cea veche izvorul vieţii seacă treptat…

DSC_0389

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий