Fără investitori și laptele se înăcrește…

img_0259

img_0259Cu vreo cinci ani în urmă am avut posibilitate să particip la un seminar zonal în domeniul agriculturii, la care specialiști vestiți în țară au declarat: „Dacă doriți să vedeți vlăstare ale cooperării în agricultură, plecați în raionul Storojineț din Bucovina”.
Și, într-adevăr, pe atunci mișcarea cooperativă în acest raion premontan al regiunii noastre prindea amploare. Ba chiar mai mult, a fost semnat un memorandum între Administrația Regională de Stat, Administrația Raională de Stat Storojineț, Or­ganizația internațională de bi­ne­facere „Bunăstarea comu­n­i­tăților” și cooperativele de producere a laptelui privind cofinan­țarea Întreprinderii de procesare a laptelui „Molocinyi krai” din satul Panca. N-a trecut mult timp și în anul 2012 întreprinderea a fost pusă în funcțiune. Capa­citățile ei de producție erau următoarele: procesarea a 10 tone de lapte pe zi, din care se produceau mai multe produse lactate. Nu o dată am stat de vorbă cu conducătorii Întreprinderii „Molo­cin­yi krai” (iar în această perioadă ei s-au schimbat cam des) și fiecare se străduia să accen­tue­ze asupra calității produselor lactate cu marca firmei lor, care erau distribuite inclusiv în școli și grădinițe pentru alimentarea copiilor. Producătorii, din aceste considerente, mențineau prețu­rile la un nivel mai mic, fiind con­vinşi că cheltuielile vor fi aco­perite de parteneri – semnatarii memorandumului.
În decursul a doi ani cât a durat construcția și funcțio­narea Întreprinderii „Molocinyi krai” investitorii au cheltuit 5,3 milioane grivne. Partea leului a fost asi­gurată de Organizația inter­națională de binefacere „Bu­năs­tarea comunității” – 2,8 mi­lioa­ne grivne. 1,1 milioane griv­ne a alocat Consiliul Raio­nal, 400 mii grivne – Consiliul Regional, iar restul – coopera­tivele de deservire și alte organizații. Ideea și intențiile au fost demne de laudă, însă banii încasați în urma realizării pro­ducției nu au acoperit cheltuielile. Zilnic era nevoie de o mie de grivne pentru cheltuieli supli­mentare și funcționarea Întreprinderii „Molocinyi krai” a pierdut orice per­­spectivă, or ea nu a avut noroc de gospodari adevărați. La finele anului 2014 Întreprinderea de procesare a laptelui de la Panca a fost în­chisă și în decursul anului 2015 Administrația Raio­nală de Stat, în frunte cu Iaroslav Bar­toș, s-a străduit din răsputeri să gă­sească investitori pentru „Molo­cinyi krai”, dar fără nici un 0b7a4f505423578857aec6e43db5bf9f_XLrezultat. Conducătorul raionului afir­mă: „Poziția autori­tăților din rai­on este clară: nu pu­tem admite ca întrep­rinderea să fie neren­tabilă și să funcționeze numai pe mijloacele bugetare. Sunt ferm convins că numai managementul eficient, proprietatea privată și concurența pot asigura succesul unor astfel de întreprinderi”, a accentuat Iaroslav Bartoș.
Căutarea investitorilor continuă, dar, între timp, rămân decepționați sătenii, care țin vaci și nu au unde vinde laptele. Storojinețenilor le place să crească și să îngrijească de animale domestice și această îndeletnicire le aduce venit. Iar dacă în raion va lipsi infrastructura de prelucrare, sătenii vor fi nevoiți să se dezică de animale.
Va fi o pierdere pentru economia regiunii, fiindcă produc­ția de lapte, dacă ne referim numai la această ramură, este asigurată în mare parte de sectorul privat. Și, în genere, în țară producția de lapte e în scădere. Ultimele date de statistică atestă că în 11 luni ale anului trecut producția de lapte a scăzut cu 4,3 la sută sau cu 10,026 milioane tone mai puțin decât în perioada analogică a anului trecut. În regiunea Cernăuți s-au obținut 272,1 mii tone de lapte, cu 1,9 la sută mai puțin decât în perioada analogică a anului 2014.
Tendința închiderii întreprinderilor mici de procesare a laptelui se observă nu numai în Bu­covina, ci și alte regiuni ale țării. Cauza este bine cunos­cută – situația instabilă din ţară. Dacă înainte în fiecare raion era o întreprindere de produse lactate, în prezent în toată regiunea au rămas numai patru cu cea din Storojineț, care nu mai fun­cționează. Regiunea noastră s-a transformat într-o bază de asigurare a materiei prime pentru întreprinderi de procesare a laptelui din trei re­giuni vecine: Ivano-Frankivsk, Ter­nopil și Vinnyția. Iar noi ne întrebăm de ce crește prețul la producția de lapte. Numai cât fac cheltuielile de transport! Reiese că în aceste regiuni re­țeaua de cooperative agricole e mai dezvoltată decât la noi.

Mătuşa şi bazarul
7molokoNici gerul şi nici arşiţa, nici ninsoarea şi nici ploaia – toate aceste capricii ale vremii nu opresc obişnuinţa de-o viaţă a mătuşii: ea trebuie să plece la târg, adică la oraş.
Îşi încarcă bagajele cu produse alimentare, urcă într-un autobuz arhiplin, stând de cele mai multe ori în picioare, şi cu chiu cu vai ajunge la oraş. La poarta pieţii sau într-un loc mai potrivit, direct în cartierele locative îşi vinde marfa, aşteptând ore întregi clienţii. Iar spre chindii sau chiar sub geana serii, când comerţul stă în loc, pentru a nu se întoarce acasă cu marfă, mătuşa scade din preţ – important e s-o vândă.
E un câştig greu, nimic de zis. „Pentru nimic în lume nu m-aş jertfi pentru cele câteva grivne!”, afirmă unii cumpărători. Însă ei, de cele mai multe ori, o compătimesc. Oamenii legii mai închid ochii la „încălcarea ordinii publice şi a regulilor de comerţ” de către biata săteancă, iar serviciul sanitar şi epidemiologic funcţionează doar la piaţă. Mai marii pieţelor nu-şi prea bat capul să creeze locuri de comerţ „civilizate” pentru toţi doritorii, fiindcă au vânzători permanenţi, prin urmare – şi venit constant.
Problema „pieţelor stihinice”, pe lângă faptul că este o durere de cap pentru organele autoadministrării locale, mai reflectă şi modul nostru de viaţă. O mătuşă cu nişte zarzavaturi de pe straturile din grădina sa lângă un supermarket nu este ceva ieşit din comun, dramatismul situaţiei îl simt doar unii specialişti. Cei umblaţi prin lume vor spune că într-o ţară civilizată aşa ceva nu vei vedea. Şi au dreptate. Într-o ţară dezvoltată şi nivelul de trai e civilizat. Acolo totul este organizat după cele mai noi tehnologii: creşterea, prelucrarea şi realizarea producţiei agricole, ţinându-se cont de toate normele sanitare. Acolo şi cetăţenii sunt asiguraţi cu salarii şi pensii normale. Oare nu pensia şi venitul mizer o fac pe mătuşa noastră pe ger şi arşiţă, pe viscol şi ploaie să vină la oraş şi să câştige un ban în plus? Să-şi asigure existenţa, căci din acest comerţ „stihinic” ni­meni nu s-a îmbogăţit. Prob­le­ma „pieţelor stihinice” va dispărea numai atunci, când vom duce un trai decent.

Vasile Carlașciuc

Добавить комментарий