Fără vize în UE (principalele documente necesare pentru a călători în statele UE)

146312-e1481134580615

Cetăţenii ucraineni vor putea în scurt timp să călătorească în Uniunea Europeană fără vize, după un vot în acest sens al Parlamentului European. Exceptarea de vize pentru sejururile de scurtă durată ar urma să intre în vigoare în iunie, după aprobarea formală a Consiliului de miniştri, reprezentând statele membre ale UE.

Conform noii legislaţii, ucrainenii care au paşaport biometric vor putea să intre pe teritoriul UE fără vize, pentru o perioadă de 90 de zile într-un interval de 180 de zile, pentru turism, vizite, afaceri, vizitarea rudelor şi prietenilor, dar nu pentru a munci sau aflare la studii. Exceptarea de vize se va aplica în toate ţările UE – cu excepţia Marii Britanii şi Irlandei – precum şi în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elve­ ţia. Paşapoartele externe vechi (nebiometrice) cu vize Shenghen continuă să rămână valabile.

„Libertatea Cuvântului” face o trecere în revistă a principalelor documente necesare pentru a călători în statele UE.

– paşaportul biometric;

– disponibilitatea fondurilor necesare pentru a acoperi cheltuielile în timpul aflării în UE (se prezintă un extras de cont sau prezentare în numerar a câte 50$ pentru fiecare zi);

– documente care atestă clar scopul călătoriei (invitaţie de la rude sau prieteni sau din partea unei instituţii sau organizaţii) şi indicarea locului cazării (rezervarea la hotel);

– asigurarea medicală de călătorie;

– asigurarea de răspundere civilă auto (în cazul deplasării cu maşina);

– confirmarea planului de a reveni în Ucraina (bilet de întoarcere).

Parlamentul European a votat în 2014 eliminarea vizelor de intrare pe teritoriul UE pentru cetăţenii Republicii Moldova. Ca şi în cazul Ucrainei, termenul de şedere legală fără viză a cetăţenilor moldoveni în ţările UE constituie 90 de zile pe parcursul a şase luni. Moldovenii pot călători fără vize în toate statele UE cu excepţia Marii Britanii şi Irlandei, dar şi în ţări care nu sunt membre ale UE, dar fac parte din zona Schengen (Elveţia, Norvegia şi Islanda). Regimul fără vize este valabil doar pentru deţinătorii de paşapoarte biometrice. Regimul fără vize nu le acordă moldovenilor dreptul la muncă sau studii. După abolirea vizelor, care vor depăşi termenul de şedere legal pe teritoriul UE, cetăţenii moldoveni vor fi sanc­ţionaţi prin amenzi de până la 3.000 euro sau interdicţia de a intra în zona Schengen pe termen de până la cinci ani.

Lasă un răspuns