Febra pregătirilor pentru şcoală e în toi

A mai rămas mai bine de o săptămână până la începutul noului an de învăţământ, astfel că febra cumpărăturilor de uniforme, rechizite şi alte lucruri trebuincioase a început.
Unităţile de învăţământ din regiune raportează că sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar. Părinţii încearcă să facă acum tot posibilul pentru a le asigura micuţilor totul de ce au nevoie, chiar dacă toată lumea se plânge de bani puţini şi preţuri exorbitante. În mod tradiţional cel mai costisitor rămâne pregătirea micuţilor pentru clasa întâi, unde părinţii trebuie să cheltuiască mai bine de 3 mii grivne. Cele mai convenabile preţuri le găsim la piaţă. Un costum obişnuit pentru un băieţel poate fi procurat la 600 de grivne. Dacă aceasta este de calitate mai bună mămicile sunt nevoite să achite 1.000 de grivne. O cămasă ajunge în jur de 250 grn., iar pantofii care nu sunt din piele naturală costă în jur de 300. Pentru un simplu costum sportiv comercianţii cer 400 grn., în timp ce adidaşii costă 300. De asemenea, foarte scumpe sunt şi rucsacurile – între 400 (de calitate îndoielnică) şi circa 1.000 grivne. În privinţa caietelor preţurile variază în funcţie de numărul de file şi de tipul lor.
Atât magazinele specializate, cât şi Piaţa Kalynivska din Cernăuţi sunt luate cu asalt de părinţii dornici să cumpere cele necesare pentru ca în prima zi de şcoală copiilor lor să nu le lipsească cele necesare din ghiozdane. Mulţi dintre părinţi spun că foarte multe dintre lucrurile necesare elevilor la şcoală nu sunt pe buzunarul lor. Cu toate acestea, fiecare se descurcă cum poate. Unii şi-au făcut cumpărăturile necesare de cu timp, alţii mai caută prin dulapuri lucrurile abandonate, care acum sunt un adevărat colac de salvare. În linii generale înseamnă că la început de an şcolar, un părinte ajunge să cheltuiască suma de 3-4 mii grivne pentru un copil. Dacă familia este ceva mai numeroasă şi are cel puţin doi copii, un parinte care are un salariu necăjit cum e la noi ajunge să-şi dea toţi banii pentru rechizitele şi îmbrăcămintea necesare la 1 septembrie. În plus, trebuie să ceară ajutorul bunicilor sau să împrumute.
Reamintim că recent ministrul Învăţământului din Ucraina, Serhii Kvit, a anunţat că începând cu 2016 va fi introdus sistemul de învăţământ de 12 ani pentru şcolile medii. Ideea ministrului este criticată de specialiştii în domeniu care consideră că mai oportună ar fi introducerea sistemului de 10 clase. În plus, ar trebui revizuite programele şcolare, eliminarea din manuale a tuturor noţiunilor abstracte şi inutile, precum şi acordarea de salarii decente cadrelor didactice. Specialiştii atenţionează că creşterea perioadei de şcolarizare în condiţiile în care copiii se maturizează foarte rapid, ar avea consecinţe nedorite. Cu alte cuvinte, ne-am putea pomeni cu un număr mare de copii care… fac copii!

Добавить комментарий